Een Rotterdammer in Leeuwarden: Rutger is dood

Daniël Coenen.

Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 31: Rutger is dood.

Rutger is dood. Al voordat ik werd geboren, was Rutger een huisvriend van mijn ouders. Later werd hij hun zorgenkind. De grootste prestatie uit zijn leven is dat hij de witte wijn verruilde voor thee. Maar zo hardnekkig als hij bleef roken, zo hardnekkig bleef hij leven. Tot hij de afgelopen weken langzaam stopte met het leven. Hij had geen trek meer en geen dorst. Hij douchte en verkleedde zich niet meer. Hij lag in bed. Uiteindelijk overleed hij nog snel en vorige week namen we afscheid.

Rutger was niet in staat tot huisje-boompje-beestje of iets dat hier op lijkt. Op de rouwkaart staat: Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

Ik realiseer ik me hoe deze tegeltjeswijsheid de spijker op de kop slaat. We zitten allemaal vol ideeën, voornemens en dromen maar hoe maakbaar is het leven?

Toen ik begon met een opleiding, bestonden de banen die ik daarna kreeg nog niet. Ik verhuisde naar Utrecht om er naar school te gaan, naar Amsterdam omdat ik er werk vond, naar Rotterdam vanwege een nieuwe vriendin (die ik ontmoette toen ik geen vriendin wilde, op een feestje waar we allebei niet heen wilden gaan). Toen ik openstond voor het krijgen van kinderen, was ik net vrijgezel.

Ooit kocht ik een huis in Amsterdam op een piek van de huizenmarkt. Toen ik het verkocht, was het een dal. Toen ik later huurde in Rotterdam, spoten de huizenprijzen opnieuw omhoog. Wat me in Leeuwarden voor een derde keer overkomt. Sowieso: Leeuwarden? Tot vorig jaar juni was ik daar pas een keer geweest. En hier zijn adres en werk voorlopig ook nog onzeker.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

John Lennon gebruikte de tekst in het nummer Beautiful Boy dat hij schreef voor zijn pasgeboren zoon Sean. Het is een ontroerend lied, over hoe een vader zijn jonge zoon wil beschermen. Niet bepaald Imagine, eerder Kleine jongen van Hazes. Toen mijn zoon werd geboren, gaf Rutger hem een rugzak, symbool van ontdekking.

Rutger overlijdt op donderdagochtend. Op de ochtend van Rutgers einde stapt mijn zoon de deur uit voor zijn vijfde schooldag. Op zijn rug draagt hij toevallig de tas van Rutger. Op weg naar zijn eigen ongewisse toekomst.

Reageren? [email protected]

Nieuws

Meest gelezen