Drempel van de zomer

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Het is alweer juli. Wat voor zomer wordt het? Een sportzomer, een bevrijdingszomer, een deltavariantzomer? Het hangt af van je perspectief.

Met één oog op de agenda, voor de datum van de tweede vaccinatie, en met het andere op de kaart van Europa voor de gele en oranje gebieden, rijst de vraag: waar kunnen we wel en niet heen deze zomer? Vorig jaar was voor iedereen duidelijk dat de vakantie noodgedwongen in eigen land gevierd moest worden. Nu mag u weer op pad. De mondkapjes af en de snelweg op: het zal veel mensen een gevoel van bevrijding geven na een ongekend jaar. Met in het achterhoofd toch die twijfel: hoe staat het ter plekke met de deltavariant, die besmettelijke variant van het covid-virus?

Door de versoepelingen en het dalende aantal besmettingen is de verwachting dat we in de zomermaanden weer een beetje normaal kunnen werken, tussen welverdiende vakanties door. Dus niet vergaderen via het beeldscherm maar gewoon bij elkaar. Wel op gepaste afstand natuurlijk. Het is knap hoe flexibel de redactie het afgelopen jaar is geweest. Toch mist vrijwel iedereen de ochtendvergaderingen op de redactie. Dat is het moment waarop we terugkijken op de berichtgeving online en in de krant: wat deden we goed en wat kan volgende keer beter? Wat vonden we van de opening van de krant en de fotokeuze? En, niet onbelangrijk, samen brainstormen over onderwerpen die we nog willen maken. Journalistiek is een creatief beroep en je hebt soms anderen nodig om het denken te stimuleren. Discussie maakt een verhaal altijd scherper.

Woorden hebben altijd meer dan één betekenis

Gelukkig helpen lezers daar ook bij. Regelmatig verschijnt er een 0512-nummer in het display van mijn telefoon. Dat is een trouwe abonnee op leeftijd die de krant zeer scherp leest en meedeelt wat haar opvalt. „Wat is woke , eigenlijk?”, was onlangs haar vraag. De term stond in een stuk over Sigrid Kaag. Maar, en dat was haar punt, er werd niet uitgelegd wat het betekende. Ik legde uit dat ‘woke’ in mijn ogen betekent dat je op een bepaalde manier wakker bent en je ogen hebt geopend voor misstanden die worden begaan of zijn begaan in het verleden. Dat het gaat over rechtvaardigheid. Maar dat het ook makkelijk kan doorschieten in ultrapolitieke correctheid - of gebruikt kan worden als scheldwoord.

Woorden hebben altijd meer dan één betekenis. Afhankelijk van je perspectief kan een woord negatief of positief geladen zijn. Voor de één staat de coronaprik bijvoorbeeld symbool voor bevrijding, voor de ander is het juist een teken van dwang. Daarom moeten we als schrijvers zorgvuldig zijn in wat we precies willen zeggen. Dit was voorlopig de laatste aflevering van deze rubriek. Ik wens u een fijne en reflectieve zomer.

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen