Doorpakken

Het waren historische beelden die woensdag de hele wereld overgingen. We moeten voor vergelijkbare taferelen teruggaan naar 1814, toen de Britten een handelsoorlog uitvochten met de toen nog jonge Verenigde Staten, waarbij ze de hoofdstad Washington plunderden en het Capitool in de as legden.

FOTO

FOTO ANP

Ruim twee eeuwen later waren het geen soldaten van een buitenlandse mogendheid die het Capitool met geweld binnendrongen, maar fellow Americans , aangemoedigd door de leider van de machtigste democratie op aarde. Kort voor zijn aanhangers zich met geweld toegang verschaften tot de parlementsgebouwen, had hij hen in een toespraak aangemoedigd op te trekken naar het Capitool.

Toen duidelijk werd hoe het gepeupel huishield in het parlementsgebouw, riep de president de betogers weliswaar op vreedzaam huiswaarts te keren, maar zei hij ook begrip te hebben voor hun woede, want, aldus Trump, de zege bij presidentsverkiezingen is hem ontnomen.

Wat zich in de chaotische uren rond de bestorming van het Capitool achter de schermen allemaal heeft afgespeeld, zal ongetwijfeld tot in detail worden uitgeplozen. Wel kan voorlopig de conclusie getrokken worden dat vicepresident Mike Pence, die sinds het aantreden van Trump altijd als een grijze muis in de schaduw van zijn baas stond, na de bestorming vanuit zijn schuilplaats alle lijntjes openhield met de belangrijkste ministeries, ordetroepen en veiligheidsdiensten. Hij was het die ervoor zorgde dat de politie van het Capitool versterking kreeg van buiten, waarna de belegering van het Capitool kon worden beëindigd.

'In de inktzwarte uren die de Verenigde Staten deze week doormaakten, zijn toch enkele lichtpuntjes te ontwaren die de veerkracht laten zien van de Amerikaanse democratie'

Het was ook Pence die besloot om de bijeenkomst van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, in gezamenlijkheid bijeen om de verkiezing van Joe Biden als president officieel te bekrachtigen, zes uur na het begin van de bestorming te hervatten. Toen de politici opgelucht hun bijeenkomst hervatten, benadrukte de een na de ander dat de Amerikaanse democratie nooit mag buigen voor ‘schurken en ander tuig’.

In de inktzwarte uren die de Verenigde Staten deze week doormaakten, zijn toch enkele lichtpuntjes te ontwaren die de veerkracht laten zien van de Amerikaanse democratie. In de zuidelijke staat Georgia, traditioneel een bolwerk van de Republikeinen, vielen beide zetels in de Senaat toe aan Democraten.

Het is aannemelijk dat Raphael Warnock en Jon Ossoff hun zetels mede te danken hebben aan het feit dat nogal wat Trump-aanhangers de stembus dit keer links hebben laten liggen, juist omdat de president voortdurend roept dat de presidentsverkiezingen een farce waren. Door voortdurend vraagtekens te zetten bij de Amerikaanse democratie heeft Trump zijn partij in Georgia bepaald geen dienst bewezen.

Een ander hoopvol signaal is dat niet alleen Pence, maar ook veel andere trouwe bondgenoten van Trump de president de rug toekeren. Het is te hopen dat Pence en een meerderheid binnen de regering nu de moed hebben om door te pakken en het 25ste amendement van de grondwet in werking zetten. Daarmee kan een president uit het ambt worden gezet als hij daarvoor niet langer geschikt wordt geacht.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar