Doemdenken heeft zo zijn voordelen

Mijn broer is een doemdenker, zegt hij zelf. En hij is daar blij om, zeker deze week.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Want al langer geleden heeft hij een forse generator laten installeren, die als de stroom uitvalt na 15 seconden aanslaat en elektriciteit gaat leveren. De buren zeiden: dat moeten wij ook doen, maar hikten tegen de prijs aan. Komt later wel.

Vandaar dat mijn broer en zijn vrouw nu als enigen in de omgeving - hij woont in een voorstadje van Houston, Texas - stroom hebben. ,,Het is de beste 10.000 dollar die ik ooit heb geïnvesteerd’’, zei hij toen ik hem woensdagavond belde.

In Texas is het kouder dan het de afgelopen eeuw is geweest. Toen we belden was het even boven nul, maar was een nieuwe arctic blast aangekondigd. Miljoenen Texanen zitten zonder stroom. ,,Onze buren zitten voortdurend hun telefoons op te laden in hun draaiende auto’’, zei mijn broer. ,,Met de garagedeur open.’’ Anders loop je kans op koolmonoxidevergiftiging, er zijn al mensen door omgekomen. Bij een andere buurvrouw was het plafond ineens naar beneden gevallen. De boiler op haar zolder was bevroren geweest en nu ontdooid.

Het is duister, er is geen internet en omdat de druk op de waterleiding laag is en er ‘vuil’ water in kan stromen, is het verplicht om kraanwater voor gebruik te koken. Windturbines en doorvoerstations voor aardgas zijn bevroren, een kerncentrale die dicht was voor onderhoud is onder druk van het Witte Huis haastig aangezet. ,,Het wordt allemaal ontzettend knullig afgehandeld’’, vindt hij.

Bij hem thuis is het intussen warm en knus, de voorraadkast is vol en de generator snort in zijn hokje in de tuin. Doemdenken heeft zo zijn voordelen.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column