Dikke bosmarmot

Groundhog Day was gisteren, de dag eens in het jaar dat ze in Punxsutawney, Philadelphia een dikke bosmarmot uit zijn winterslaap halen en uit zijn gedrag aflezen of het nog lang winters blijft.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Dit jaar was er geen publiek bij, normaal is dit een enorme toeristentrekker. De marmot voorspelt: er komen nog zes weken winterweer aan.

'Hij zit vast in een eentonige tijdlus'

Groundhog Day is beroemd door de filmkomedie van die titel, waarin de hoofdpersoon keer op keer dezelfde dag beleeft en dezelfde mensen tegenkomt op dezelfde straathoek. Hij zit vast in een eentonige tijdlus, een sleur zonder weerga.

Gisteren was het hier gewoon dinsdag. Dat is opstaan, in het park anderen groeten die hun hond uitlaten, ontbijten, koffie, krant, computer aan, Teams-vergaderen, stukje schrijven, rondje met de hond, praatje, stukje schrijven, rondje met de hond, ‘t is alweer donker, pan opzetten voor de pasta en de tv aan, want persconferentie, Ron Fresen wat gaan ze zeggen, oh wacht ze staan al voor het doek vol Alleen Samen Krijgen We Corona Onder Controle Alleen Samen Krijgen We Corona Onder Controle links Mark Rutte, rechts Hugo de Jonge, gebarentolk in het midden, we zitten in een spannende en onzekere fase in de coronacrisis, och die scholen, leerachterstand, opvang, och die winkels, click and collect is straks wel naar de modewinkel maar niks kunnen passen, och die druk op de zorg, de derde golf komt, de Britse variant, R-getal, vaccinatie, weinig metaforen deze keer, geen tunnels met licht, geen hamers om het virus mee plat te slaan, wel routekaart, soms wou ik wel een dikke bosmarmot zijn dan ging ik nu subiet in winterslaap en wek me dan volgend jaar maar op Groundhog Day.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column