Dik

Ik voel de bui al hangen. Over een tijdje moet je in de hoek staan als je dik bent. Een coronakenner zei laatst dat dikke mannen met voorrang moesten worden gevaccineerd omdat ze oververtegenwoordigd zijn op de intensive care-afdelingen.

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

Daarna bleek dat dikkerds niet twee maar drie keer moeten worden geprikt omdat de gebruikte injectienaalden in hun vetlaag bleven steken.

,,Denk er maar om’’, fluisterde ik bedrukt tegen mijn buik. ,,Dik zijn wordt het nieuwe taboe.’’ Zelfs Boris Johnson is al 6 kilo afgevallen.

Sinds hij corona kreeg draaft hij iedere ochtend een rondje met het hondje en daar word je niet alleen fitter van, aldus Boris, maar er is nog een voordeel. ,,Als je het ‘s ochtends doet weet je dat je de hele dag niet meer zoiets ergs gaat beleven.’’

Al na drie dagen kreeg ik op mijn donder. 'Je hebt je doel niet gehaald'

En nu hoopt hij al een half jaar dat alle andere dikke Britten net als hij gaan afvallen. Je hoeft er echt niet voor naar de sportschool, houdt hij ze voor. ,,Je kunt gewoon een app op je telefoon gebruiken.’’ Ik bekeek de oproep en nam van schrik een koekje.

Twee weken geleden installeerde ik een stappenteller op mijn telefoon. Ik loog dat ik 26 was, 55 kilo woog en iedere dag 10.000 passen wilde zetten maar al na drie dagen kreeg ik op mijn donder. ,,Je hebt je doel niet gehaald’’, snauwde het sporthulpstuk. Kwaad veegde ik het programma uit mijn telefoon en daarna koos ik voor de veel lievere ‘pedometer’.

,,Och jeetje wat saai’’, zei I. aan wie ik de staafdiagrammen toonde waarmee mijn stappen, calorieën en kilometers worden bijgehouden. ,,Je moet de Ommetje nemen. Díe is pas leuk.’’

Bij de Ommetje-app krijg je na ieder wandelingetje een ‘hersenfeitje’ van neuroprofessor Erik Scherder cadeau en ook kun je er medailles sparen.

Als je 85 dagen aaneengesloten een rondje loopt krijg je een diamanten plak en als je voor negen uur ’s ochtends wandelt kom je in aanmerking voor de ‘Vroege vogel-medaille-reeks’.

Ik twijfelde en dacht aan de vrouw die ik laatst in het bos tegenkwam. ,,Tel jij ook je stappen?’’, wilde ik weten. Ze snoof minachtend. ,,Nee hou op zeg’’, zei ze. ,,Dat vind ik zóó stom.’’

Haar nicht had een stappenteller op haar telefoon, vertelde ze. ,,En het is een leuk mens hoor, maar sindsdien staat ze trappelend bij het aanrecht aardappels te schillen.’’

Hoofdschuddend stonden we in het bos en nu pas snap ik het. De stappenteller-junkie was natuurlijk aan het sparen voor een ‘blijf-actief-robijn-medaille’ plus een nieuw hersenfeitje.

,,Doen hoor’’, zei I. over de app maar ik twijfel want volgens mij is mijn buik enorm aan mij gehecht, net zoals de buik van Boris enorm aan Boris hangt. Omdat hij ondanks alles toch dik blijft heeft Boris nu een personal trainer ingehuurd, doet hij het vastendieet en is hij bij tijd en wijle bloed-chagrijnig.

Dus nee, ik ben er nog niet uit. Laat ik professor doctor Erik Scherder in mijn hoofd kruipen? Laat ik me opfleuren door digitale medailles of blijf ik gewoon dik en een gevaar voor de samenleving? Ik twijfel. Ik neig naar dik blijven. Lekker warm-gevaarlijk dik met iedere dag een privé-loopje zonder app.

Jantien.de.boer@lc.nl

Al na drie dagen kreeg ik op mijn donder. 'Je hebt je doel niet gehaald’'
Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column