De verkeerde vinger

De jongeren kregen de schuld. Dat beeld bleef donderdag hangen na de persconferentie van het duo Rutte-De Jonge. Het verwijt is aan verkeerde oren gericht. Want het is niet de jeugd, maar een zwalkend kabinetsbeleid dat de coronachaos in Nederland vergroot.

Jongeren vieren feest in het centrum van Lemmer.

Jongeren vieren feest in het centrum van Lemmer. FOTO ARCHIEF LC

Jongeren hielden zich de eerste maanden voorbeeldig aan de intelligente lockdown die werd opgelegd. Een complete eindexamengeneratie zag een historisch jaar naar de gallemiezen gaan. Geen feestjes, geen zonvakanties naar Albufeira, geen festivals.

Toen de economie weer werd opengegooid stond het grote geld met de neus vooraan. De nouveau riche mocht onbekommerd naar Aruba, Curaçao of Griekenland vliegen. Aan testen op Schiphol deden we niet, want het gezonde verstand zou in dit liberale land prevaleren.

De seksclubs gingen open. Dat was niet om de jeugd te gerieven of om onze kwetsbaren te beschermen, dat was om treurige zakken te vullen. En oh ironie, bij een stripclub in de Amsterdamse Warmoesstraat werden tien personeelsleden en een bezoeker besmet. Wie snapt het nog? Om nog maar te zwijgen over de zestien- en zeventienjarigen die anders dan hun broer of zus wél weer bij vriendinnen op schoot mogen kruipen.

'Kap met dat sleetse adagium van eigen verantwoordelijkheid'

Regels moeten helder en uitlegbaar zijn. Dat geldt in de huiselijke omgeving, en in een liberaal land evenzo. Het kabinet gelooft niet in mondkapjes, maar maakt er wel vluchten mee mogelijk en bomvolle veerboten en een drukke Kalverstraat. Het kabinet wil dat we anderhalve meter afstand houden, maar faciliteert intussen moeiteloos een wip op De Wallen.

Na het eindexamenjaar valt de introductieperiode van duizenden eerstejaars in het water. Scholen kunnen honderd keer zeggen dat een online introductie óók leuk is, maar daar trapt onze jeugd echt niet in. Is het dan gek dat sommigen een feestje willen bouwen? Nee. De Gelderse GGD-arts Ashis Brahma noemt het in De Gelderlander niet fair zoals Rutte naar de jongeren wees. Jongeren zijn vier maanden opgesloten geweest. Vier maanden staat voor hen gelijk aan vier jaar.

Ginny Mooy, expert publiekscommunicatie, schreef een open advies aan ministerie van Volksgezondheid. Ook zij legt de vinger op de zere plek. Als de overheid steeds aan de uiterste rand van de marge zit, en de burger zoekt op haar beurt ook naar het uiterste, dan gebeurt het onvermijdelijke: niemand heeft grip op de situatie. En dat is precies wat er nu in Nederland gebeurt.

Mooys advies: wijs niet met beschuldigende vingers. Kap met dat sleetse VVD-adagium van die eigen verantwoordelijkheid. Het is tijd voor sterk leiderschap. Maak cijfers en data begrijpelijk en transparant, stel vragen aan de vaste experts, erken fouten, leer van het buitenland en toon empathie met de jeugd en met de kwetsbaren die nu al vijf maanden in een sociaal isolement verkeren.

De toon moet anders. De tijd dringt.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar