De uitzondering

Wat ook niet meer mag: met meer dan dertig personen in één ruimte. In elk geval de komende drie weken. Maandag hoorden we het.

Asing Walthaus

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Uitzonderingen zijn hier onder meer het openbaar vervoer, scholen en – verrassing! – de kerken. Voor kerken geldt een maximum van honderd mensen. Waarom geen dertig? Sybrand Buma legde het gisteren uit in deze krant: in de Grondwet staat immers dat we vrijheid van godsdienst hebben. ,,Dat is heel simpel’’, vond hij.

We hebben ook vrijheid van kletskoek denk je als je het leest. Die staat weliswaar niet in de Grondwet (nou ja, artikel 7 kun je zo uitleggen), maar hier zien we een sprankelend voorbeeld.

In Nederland mag je katholiek zijn, hervormd, boeddhist, moslim, zonder dat het van hogerhand verboden wordt, dat je ervoor gevangen gezet wordt of erger. Je moet je wel aan de wet houden, strafbare dingen blijven strafbaar, ook al zijn ze gedaan in de naam van de Heer. Dat staat in artikel 6 van de Grondwet, ,,mear net, oars net’’, om Trinus Riemersma te citeren.

Dat die vrijheid van godsdienst daarnaast ook een vergunning zou zijn om met een vastgesteld aantal mensen in een ruimte te gaan zitten, dat staat helemaal nergens. Hoeveel er in zijn naam bijeen zijn zal de Heer worst wezen, die heeft aan twee of drie al genoeg. Bij godsdienst en levensovertuiging gaat het om hogere zaken.

Dus dat is kletskoek. Dat je op basis van de vrijheid van godsdienst niet zou kunnen zeggen: maximaal dertig in de kerk, synagoge of moskee, maar wel : maximaal honderd, geeft al aan dat er hier wel wat mogelijk is en deze uitzondering onzin is.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie