De kruiwagen van Rutte

Duidelijk communiceren. Dat is het belangrijkste in een crisis. Het was dan ook verstandig van het kabinet om kort na de persconferentie van afgelopen maandag een samenvatting in gewone mensentaal te plaatsen op Rijksoverheid.nl. In Dick Bruna-achtige zinnen die niet zouden misstaan in het boekje Nijntje op de Intensive Care, legde het team van premier Mark Rutte uit wat er die avond was gezegd.

FOTO

FOTO ANP

‘Mensen houden zich niet goed aan de regels. Er zijn veel besmettingen met corona. Daarom zijn er aangepaste regels. De regels gelden vanaf dinsdag 29 september om 18.00 uur. De regels gelden 3 weken.’

Weinig literair talent, maar helder. Daarna was het wel gedaan met de duidelijkheid. Want hoe je met die regels moet omgaan, dat moest iedereen zelf uitzoeken. Eigen verantwoordelijk staat voorop, dwang is niet aan de orde en er zijn verschillende uitzonderingen op de regels - die op zich dus helderheid hadden moeten verschaffen. Succes ermee.

Alle 17 miljoen virologen in het land betoogden vervolgens hartstochtelijk waarom mondkapjes in supermarkt of winkelcentrum wel/geen goed idee zijn. Een goed teken in een levendige democratie maar weinig effectief in een pandemie. Wel verklaarbaar. Het kabinet heeft zelf maanden geroepen dat mondkapjes beperkt effect hebben. Ook bij het RIVM op de website staat nog steeds: „Als iedereen zich houdt aan de basisregels, is het niet nodig om een mondkapje te dragen.”

Eén voor één sprongen alle kikkers vervolgens uit de kruiwagen van Rutte, het land in verwarring achterlatend. De ene minister van Onderwijs, Arie Slob, betoogde bijvoorbeeld dat het dragen van een mondkapje op middelbare scholen „absoluut geen kwaad kon”. Maar voor hbo, universiteit en mbo is een dringend landelijk advies niet nodig, vond de andere minister, Ingrid van Engelshoven.

Het front van het Outbreak Management Team (OMT), ooit het onomstreden adviesorgaan van de crisisbestrijders, viel ook langzaam uiteen. De Duitse Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie en lid (OMT) uitte zijn frustratie in de krant: „Hier discussiëren we maar door. Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten. We moeten stoppen met twijfel zaaien.”

Zelfs Hubert Bruls, de opper-sheriff van de veiligheidsregio’s, verzuchtte op de radio dat de snelle invoering van de kabinetsmaatregelen een gevoel van chaos in de hand werkte. De verwarring over de mondkapjes versterkte dat alleen maar verder: „Dit is verwarrend. Ik maak me zorgen over het draagvlak voor de mondkapjes en de crisis in het algemeen”.

Het is bizar dat een kerk vol mag zitten voor kerkdiensten maar dat er slechts dertig mensen in dezelfde ruimte mogen zitten als er een culturele voorstelling is, zoals burgemeester Sybrand Buma verdedigde. Door dit soort onbegrijpelijke maatregelen breekt het kabinet Rutte het draagvlak voor coronamaatregelen zelf af, steen voor steen.


commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar