De knoppen van lokale democratie

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Mijn journalistieke carrière begon, lang geleden, op 105.3FM. In de Stienser studio’s van wat toen nog Radio Middelsé heette was het vooral in de weekenden een vrolijke boel.

Bruisend en scherp is misschien wat te veel door een nostalgische blik bekeken maar levendig was het zeker aan de Wythústerwei. De programmering was in die tijd (halverwege de jaren negentig) goed gevuld.

Het geluid van de zender ontsteeg het niveau van verzoekplaatjes voor oma. Er was een klein redactieteam dat zich verantwoordelijk voelde voor alles wat gebeurde in Stiens en de omliggende dorpen. Er was een actualiteitenprogramma met uittips, op zaterdag- en zondagmiddag stond een sportverslaggever live verslag te doen van wedstrijden van CSL of vv Stiens. De rechtstreekse kerkdiensten waren populair en politieke redacteuren volgden de beraadslagingen in de gemeente Leeuwarderadeel en stelden vragen. Allemaal vrijwillig.

Uw hoofdredacteur schreef destijds presentatieteksten, belde met interessante gasten, bediende de mengtafel en presenteerde een aantal muziekprogramma’s per weekend. Als het moest gingen we langs bij ondernemers om te vragen of ze nog iets hadden voor een prijsvraag („deze rookworst werd beschikbaar gesteld door slagerij Brolsma”). Een uitstekende en nederige leerschool.

Hoe kom ik hierop? Ik moest aan de tijd bij Radio Middelsé denken toen ik het stuk van Eric Nederkoorn las in de krant van vrijdag (Cultuur en Media). In het artikel beschrijft hij dat lokale democratie onder druk staat, zo blijkt uit twee onafhankelijke adviesrapporten. Er is een scheefgroei. Gemeentes moeten steeds meer taken uitvoeren die het Rijk heeft afgestoten. Veel geld voor het steunen van lokale omroepen is er niet. Tegelijkertijd zijn de communicatieafdelingen nog altijd fors gevuld. Met als gevolg dat de gemeentes hun boodschappen vooral zenden naar de burgers maar er te weinig kritisch op worden doorgevraagd.

Een idee, zo staat in het rapport van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) , is om lokale omroepen te financieren met landelijk geld in plaats van ze op te nemen in de gemeentelijke begroting. Dat maakt de omroep journalistiek ook meteen een stuk onafhankelijker. Naast regionale dagbladen en lokale huis-aan-huisbladen is er wel degelijk een rol voor de lokale omroepen en daar zou de gemeente meer aandacht voor moeten hebben, staat in het advies van VNG: „De lokale democratie heeft onafhankelijke journalistiek nodig ter controle van gemeentebestuurders.” Zet de radio aan.

hoofdredactie@lc.nl