De kinderwil

Je kon er op wachten, in dit tot op het bot verwende land. Niet alleen ouders protesteren nu tegen de mondkapjesplicht op scholen, ook docenten zijn het er niet mee eens.

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

En ja hoor, natuurlijk willen de kritische leraren anoniem blijven omdat ze bang zijn dat ze anders een pak voor hun broek krijgen van hun directeur. ,,Kinderen willen dit niet’’, zei een docent uit Den Haag in deze krant.

Leerkrachten die wel hun mond en neus bedekken, zeggen volgens hem dat ze het voor die ene kwetsbare collega doen. ,,Maar sinds wanneer zijn we verantwoordelijk voor elkaars gezondheid?’’

Och jemig ja. Sinds wanneer zijn we eigenlijk verantwoordelijk voor elkaars gezondheid? Weg met de ander. Weg met de werkers in de zorg. Sodemieter op met het wrakke hout onder ons dat met kunst- en vliegwerk overeind moet worden gehouden. Lang leve de wil van onze eigen kinderen. Lang leve onszelf en onze vrije neusgaten.

Vrijdag verzamelden anti-mondkapjesouders zich in een park in Utrecht om hun geluid, zoals dat zo mooi heet, te laten horen. Het was de Dag van de Rechten voor het Kind, die deel uitmaakt van de week tegen kindermishandeling, en alleen al daarom was de bijeenkomst droevig. Als je het dragen van mondkapjes in de schoolgangen en in de kantine gelijk stelt aan seksueel misbruik, geestelijke mishandeling, verwaarlozing en psychisch geweld ben je flink van de pot gerukt.

Maar de ouders zijn ervan overtuigd dat ze strijden voor de universele rechten van hun kwetsbare bloedjes. ,,Door kinderen te verplichten een mondkapje te dragen worden ze weggezet als potentiële schuldigen voor de verspreiding van het virus en krijgen ze de boodschap mee elkaar te zien als mogelijk gevaar’’, aldus een van de Friese initiatiefneemsters van het digitale klaagadres meldpuntmondkapjes.nl .

Ik las het en suisde terug naar de middelbare schooltijd van mijn bloedjes, naar de ouderavonden met kritische ouders die tot op het bot voor hun kwetsbare nakomelingen opkwamen.

Op de verplichte leeslijst voor het vak Nederlands stond een boek waar te veel seks in voorkwam, hoorde ik een broedse oermoeder zeggen. Om de tere ziel van haar oogappel te beschermen las ze alle verplichte boeken eerst zelf en dit boek was ongeschikt. Ze vond dat het moest worden afgevoerd omdat haar minderjarige anders ernstig in de war zou raken.

Ik herinner me nog de opgetrokken wenkbrauwen van de andere ouders in de klas en het ongemak van de leraar die de vrouw probeerde gerust te stellen. Stiekem ook had ik medelijden met het kind dat thuis vast en zeker naar adem snakte en ik prees mezelf gelukkig dat ik geen leraar of schooldirecteur was.

,,Het enige wat ik wil is de school in deze coronatijd zo lang mogelijk openhouden’’, zei schooldirecteur Raymond van der Veld van het Leeuwarder Lyceum over de mondkapjesplicht in de deze krant. Geen speld tussen te krijgen. Als dat geen universeel kinderrecht is, dan weet ik het niet meer.

Reageren? Jantien.de.boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column