De keuze

Nou is er bijna een vaccin in ons land en dreigt het toch nog spaak te lopen.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

We kunnen kiezen, dreigde Mark Rutte gisteravond. Of we doen niet voorzichtig en dan komen er net voor kerst strengere maatregelen. Of we doen het wel en dan is er half januari ‘mogelijk iets meer ruimte’. Laat maar zien welke van de twee het wordt, was de boodschap.

Geen mens die weet hoe dit uitpakt, maar een voorspelling durf ik wel aan.

Kort na de persconferentie volgde de reclame, waar groepjes mensen blij lachend bij elkaar aan de gedekte tafel zaten, in een gloedvolle oranje kamer vol kerstlampjes, in afwachting van de boodschappen van de Jumbo of de kanjerprijs van de Postcodeloterij.

Tien dagen voor de persconferentie was het Zwarte Vrijdag, een aansporing voor mensen om zoveel mogelijk dingen te kopen – wat ze massaal hebben gedaan. Ook in Leeuwarden was het druk, al zijn daar, hoorden we van Sybrand Buma op Omrop Fryslân, geen overtredingen geconstateerd.

Tussendoor was het Sint Nicolaas, en al ga ik er graag van uit dat iedereen slechts drie gasten over de vloer had, twijfel ik toch een beetje, op basis van niet-representatief wandelen met de hond. Het zal de komende feestdagen niet heel anders zijn.

Omdat Rutte en Hugo de Jonge dat ook aan voelen komen, begonnen ze over onze coronavermoeidheid en waarschuwden ze voor een ‘we-zijn-er-bijna’-stemming nu over een maand de inentingen beginnen.

Zet de tv maar aan op 22 december. Dan worden er strengere maatregelen aangekondigd. We zijn er al voorzichtig op voorbereid.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie