De dag in 600 woorden

Wilbert Elting.

Wilbert Elting. FOTO ANNET EVELEENS

Trouwe lezers van het dagoverzicht (elke werkdag rond 17.00 uur online) zal het de afgelopen tijd vast zijn opgevallen: de rubriek zag er om de haverklap anders uit. Een verzameling tussenkoppen met alinea’s was een dag later plots een lang aaneengeschreven verhaal en de week daarop een verzameling korte bulletpoints. We waren aan het experimenteren.

Want wat is de beste manier om elke dag een samenvatting van het nieuws bij onze lezers te brengen? Wat verwachten ze van zo’n dagoverzicht? En lezen ze het eigenlijk wel uit? Op die vragen zochten we het antwoord.

Het dagoverzicht ontstond ten tijde van de eerste golf van de coronacrisis. Er was elke dag zoveel nieuws dat we het gevoel hadden dat we daar voor de lezer een samenvatting van moesten maken. Niet iedereen heeft immers tijd om de hele dag het nieuws te volgen maar de behoefte om bij te blijven is groot. Toen de eerste golf in juni over ons heen gespoeld leek, besloten we van het dagelijkse corona-overzicht een overzicht met algemeen nieuws te maken. In 600 woorden, want het overzicht moet niet zo lang worden dat u net zo goed alles los op de site had kunnen lezen.

Overigens is het coronavirus nog steeds een bijna dagelijks terugkomend onderwerp in de rubriek. De pandemie blijft het nieuws beheersen. Maar we proberen wel de balans te bewaren want er gebeurt meer in de wereld. Dat kregen we ook terug uit de enquête die we afgelopen weken hadden lopen. Soms kan de berichtgeving over het virus naar uw smaak best een beetje minder.

Uit die enquête kwam ook naar voren dat de lezers van de rubriek hem erg waarderen

Uit die enquête kwam ook naar voren dat de lezers van de rubriek hem erg waarderen. Gemiddeld krijgt het dagoverzicht een 7.3 als cijfer.

Niet slecht, al kan het natuurlijk altijd beter. Daaraan werken we de komende tijd. Het experiment leerde ons bijvoorbeeld dat de bulletpoints niet erg gewaardeerd worden, dus die vorm keert niet meer terug. En foto’s in de tekst zijn opvallend vaak een moment waarbij lezers afhaken. Terwijl we als online redactie juist dachten dat de lezer de afwisseling van tekst en beeld juist aantrekkelijk zou vinden.

Een aaneengeschreven overzicht vonden veel lezers daarentegen juist fijn. Al zijn er ook lezers die vinden dat het dan wel heel erg hak-op -de-tak gaat. Daarom zoeken we nu een middenweg tussen de aaneengeschreven vorm en een meer puntsgewijze met tussenkoppen en alinea’s.

Daarmee stopt het experiment overigens niet. Komende tijd testen we verschillende koppen en gaan we aan de slag met de afbeelding bovenin. Later dit jaar kijken we ook nog meer naar de inhoud. Moet er ook niet iets luchtigs in bijvoorbeeld? En alleen regionaal of ook landelijk nieuws?

We zijn ook benieuwd naar uw ideeën. Stuur ze naar internet@lc.nl .