De crisis een zegen

Toen Google bekendmaakte dat het zijn werknemers in de Verenigde Staten tot juli 2021 thuishoudt, ontstond er een run op huizen buiten San Francisco. Technici ontvluchtten de stad. Ze zoeken ruimte en een gezondere levensstijl voor hun kinderen.

.

. FOTO ANP

Zakensite CNBC beschrijft hoe de coronacrisis de vastgoedmarkten van New York tot Chicago en van Los Angeles tot San Francisco op hun kop heeft gezet. In het gebied van Lake Tahoe, op de grens van Californië en Nevada, gaan de woningen als zoete broodjes over de toonbank. De verkoopprijzen stijgen navenant mee. ,,Kopers zeggen: Er is geen reden voor mij om in de stad te zijn’’, zegt Breck Overall, een agent bij Sierra Sotheby’s International Realty. Het aantal verkopen in Lake Tahoe is meer dan het driedubbele van vorig jaar. En wie achter het net vist, koopt een lap braakliggende grond om zelf een huis te bouwen.

Ook in Nederland zien we de eerste tekenen van een ommekeer. Neem die woordvoerder van minister Eric Wiebes die vorige week het Waddengebied bezocht. Hij woont in het volgepakte Amsterdam en kocht een huis met 700 vierkante meter grond in een Noord-Fries dorp. Daar moest wel wat aan gebeuren, maar er was tenminste rust en ruimte. En vooruit, het lag ook handig dicht bij Groningen, de provincie die van de Mijnbouwminister zo veel tijd opslokt. 

'Omdat videobellen niet zaligmakend is, maar files evenmin'

Zulke voorbeelden zijn er meer. Geograaf Floor Milikowski schreef in de krant van zaterdag over een herwaardering van de middelgrote steden buiten de Randstad. Niemand weet hoe lang de effecten van de coronapandemie doorwerken, niemand weet of thuiswerken een blijvend fenomeen zal zijn, maar het is heel goed denkbaar dat er een gestage verschuiving komt van de Randstad naar de regio. Omdat videobellen weliswaar niet zaligmakend is, maar urenlang in de file staan evenmin.

Zo biedt de coronacrisis kansen voor Friesland. Jarenlang hebben we geworsteld met krimpgebieden en braindrains. Miljoenen zijn er gepompt in het overeind houden van voorzieningen in schrale gebieden. En nu krijgen we de aanwas zó in de schoot geworpen.

Volgens de jongste makelaarscijfers winnen de Randstad-provincies het nog altijd in populariteit maar is de periferie in opkomst. Zuid-Holland heeft in de top 4 moeten plaatsmaken voor zowel Flevoland als Noord-Brabant. Tot regio’s waar ruim een kwart meer werd verkocht, behoren Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe.

Een deel van de Friezen zal een trek uit de Randstad als een bedreiging zien. In het eigen dorp is immers nu al te weinig keus voor starters. Dat ongenoegen is te verhelpen; corporaties en gemeenten moeten vaart zetten achter de woningbouw voor deze doelgroep. Juist nu. Zodat we daarna de crisis als een zegen kunnen zien.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar