De enige manier om een stad werkelijk goed in je op te nemen is bovenin en vooraan in zo’n lekker trage dubbeldekkerbus | column Niels Posthumus

Ex-Beatle Paul McCartney hoefde in een recent interview niet lang na te denken over de vraag wat hij het meest miste nadat hij beroemd werd: dat hij niet meer zo makkelijk de bus kon nemen in Liverpool. Als kind had hij elke dag een half uur heen en een half uur terug in een dubbeldekker naar school gezeten, bovenin vooraan, waar je zo’n enorme voorruit hebt waardoor je van enige hoogte prachtig de straten van de stad kunt overzien. ,,Ik hield ervan om de mensen te observeren”, legde hij uit. Hij ging ook altijd in de bus naar het huis van John Lennon: overstappen op Penny Lane.

Niels Posthumus, correspondent Verenigd Koninkrijk.

Niels Posthumus, correspondent Verenigd Koninkrijk. FOTO CORNÉ SPARIDAENS

Ik begreep onmiddellijk wat hij bedoelde toen ook ik in mijn eerste weken in Manchester – slechts een uurtje rijden van Liverpool – dagelijks die stad per bus doorkruiste. In de auto ben je achter het stuur te veel bezig met het verkeer om de omgeving in je op te nemen. En in de taxi heb, vanwege corona tegenwoordig op de achterbank, veel minder goed zicht.