De W-factor

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Iemand die lang voor de krant heeft geschreven en afscheid neemt, verdient een persoonlijk bezoek.

Journalist zijn is het mooiste vak dat er is - al denkt Geert Wilders daar anders over, gezien zijn tweet dat we ‘tuig van de richel’ zijn. Deze week bracht het vak me naar Terschelling. Ik ging daar op bezoek bij Jan Heuff (73), onze medewerker op het eiland. Hij hield het dagelijkse nieuws voor ons in de gaten en seinde de verslaggever in als er echt grote dingen aan zaten te komen. Hij was onze ogen en oren op het eiland en wil nu alle tijd voor een nieuw project. Zijn vrouw Renske Gorter begon in 1990 te schrijven voor de LC . Toen ze in 2010 overleed nam hij het van haar over.

Aan de voet van de Brandaris vertelde Jan over het eiland in coronatijd. Er zijn mensen gestorven door het virus. De ondernemers moesten noodgedwongen pas op de plaats maken. We spraken ook over regionale journalistiek. Over de uitdaging om berichten zo te schrijven dat mensen zich erin kunnen herkennen. Iemand in Koudum is immers niet per definitie geïnteresseerd in een nieuw fietspad in Kollum. Tenzij een vergelijkbare kwestie ook bij hem of haar om de hoek speelt. Jan maakte een kanttekening en zei: „maar niet als het over de Waddeneilanden gaat. Die hebben de W-factor en daar is iedereen in geïnteresseerd”. Goed punt. Dat is precies de reden waarom we de komende week aanwezig zijn op Oerol, ook al verloopt het meeste online. Bedankt voor je diensten, Jan, en succes met je nieuwe boek.

Op een heel ander vlak gaan we iets nieuws doen. Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen willen we verslag doen van alle (!) amateurvoetbalwedstrijden in de regio. Dat gaan we doen door middel van robotjournalistiek en in samenwerking met coaches. Er zijn heel veel data beschikbaar over het voetbal, denk aan standen, uitslagen en andere statistieken. Door middel van een tekstrobot kunnen die gegevens omgezet worden in lopende zinnen zodat er een eenvoudig maar begrijpelijk bericht ontstaat, te vinden op onze site.

De eerste vraag die opkomt is natuurlijk op robots in de toekomst verslaggevers gaan vervangen

In Scandinavië wordt al langer gewerkt met deze techniek. Binnen NDC mediagroep is Ard Boer de trekker van deze innovatie. Hij vertelt hoe hij op het idee kwam: „Al meer dan een jaar geleden zag ik een presentatie van Sören Karlsson van United Robots tijdens een congres over AI in Groningen. Zij verzorgen al een aantal jaar automatische sportverslaggeving voor Zweedse media. In Scandinavië is dit al heel gebruikelijk en is vooral het onlangs gelanceerde initiatief om coaches per sms om een reactie te vragen een groot succes. Bij amateurclubs en coaches in Noord-Nederland zijn de reacties na de eerste tests erg positief. Want iedere coach wil toch uiteindelijk in de krant zijn zegje doen?”

De eerste vraag die opkomt is natuurlijk op robots in de toekomst verslaggevers gaan vervangen. „Zeker niet. We doen met deze techniek verslag van wedstrijden waar we anders geen verslaggever heen kunnen sturen. Wellicht dat we via dit systeem zelfs eerder en beter geïnformeerd zijn als er iets bijzonders gebeurt op de amateurvelden om dat vervolgens op te kunnen volgen met onze sportjournalisten.” De lezer kan profiteren van beide: zowel een verslagje van de wedstrijd van uw zoon of dochter en tegelijkertijd een journalistiek verhaal van een verslaggever over de magie van een elftal of trainer. Win-win heet dat.

hoofdredactie@lc.nl

Nieuws

menu