De Floyd-wet

De Amerikaanse stad Minneapolis veranderde in een oorlogsgebied na de dood van George Floyd, de zwarte man die in mei om het leven kwam door bruut politiegeweld.

FOTO

FOTO KEREM YUCEL

Vandaag begint de rechtszaak tegen de ex-agent die met zijn knie minutenlang Floyds ademhaling stopte. Het land zet zich schrap voor nieuwe ongeregeldheden. Niet alleen Derek Chavin, de ex-officier die maximaal veertig jaar celstraf boven het hoofd hangt, staat voor het hekje, in feite staat de complete politie, de stad en het hele strafrechtelijk systeem in de Verenigde Staten terecht.

Woensdag nam het Huis van Afgevaardigden een wet aan die politiegeweld moet terugdringen. De wet heet voluit de George Floyd Justice in Policing Act. Hij verbiedt raciale profilering en het gebruik van de nekklem en maakt het agenten die over de schreef gaan onmogelijk om bij een ander korps aan de slag te gaan.

De moord op Floyd leidde tot de grootste burgerrechtenopstand sinds de jaren zestig. De Black Lives Matter-beweging trok ten strijde tegen het systemisch racisme dat in veel overheidsorganen diepgeworteld is. Ook in Nederland gingen mensen de straat op. Zij balden hun vuisten tegen racistisch politiegeweld.

Het is de vraag of dit allemaal voldoende is. Zoals zo vaak liggen de problemen dieper. Een nieuwe wet en hervormingen in het Amerikaanse politiesysteem zullen een nieuwe Floyd-dood niet voorkomen. Daarvoor is meer nodig.

'De deur voor uitwassen als deze blijft op grote kier'

De Amerikaan kreeg de politie op zijn nek nadat hij een vals briefje van 20 dollar probeerde in te wisselen bij de winkel op de hoek. In feite ligt daar het probleem. De systemische fout is het bestaan van een grote groep mensen die moet leven van dit soort illegale transacties. Dit gaat over armoede, over sociale ongelijkheid en over klassenuitbuiting.

Het is niet toevallig dat de moord op Floyd gebeurde in het begin van de coronacrisis toen de eerste groep arme Amerikanen op zwart zaad kwam te zitten. Het congres had de mensen steuncheques beloofd. De cheques werden niet uitgekeerd.

Het Congres boetseerde een Breathe Act die politiegeweld in arme wijken moest verminderen door duurzame buurten te bouwen en door proeven met een universeel basisinkomen. Er kwam niets van terecht.

Dan is het mooi dat de Amerikaanse overheid nu 750 miljoen dollar besteedt aan een onderzoek naar geweld onder wetshandhavers, maar uitermate wrang dat er geen geld vrijkomt om de sociale ongelijkheid in wijken en steden tegen te gaan.

Misschien is dit wel de beste les van George Floyd. We kunnen nog zulke ferme politiewetten maken, maar als we geen vuist maken tegen sociale ongelijkheid blijft de klassensamenleving in stand. En dan blijft de deur voor uitwassen als deze op een levensgrote kier staan.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar