De Ameland

Soms laat ik iemand mijn briefopener zien en vraag: ,,Waar doet dit je aan denken?’’

De briefopener van Enzo Mari

De briefopener van Enzo Mari Foto Asing Walthaus

Het is een elegant voorwerp van glanzend roestvrij staal, dat prettig in de hand ligt. Het is een lust om een van de scherpe punten de hoek van een enveloppe in te schuiven en die met een vlotte zwaai open te ratsen.

De opener is in 1962 ontworpen door de befaamde Italiaanse ontwerper en alleskunner Enzo Mari, zeg ik er soms bij. Een hint van niks, dat weet ik ook wel.

,,Aan een mes?’’, gokken ze. ,,Aan een onderdeel van iets?”

Triomfantelijk vertel ik dan dat de opener Ameland heet. Hij wordt in Milaan gemaakt, je kunt hem bestellen bij het Amerikaanse Museum of Modern Art, er zit een doosje omheen met de naam van dat museum.

De legende wil dat Mari deze tagliacarte (Italiaans voor briefopener) zo heeft genoemd, omdat de vorm ervan hem aan Ameland deed denken. Dat heb ik altijd intrigerend gevonden – hoe kwam hij daarbij? Zag hij Ameland in een atlas? Of is hij er geweest? Waar dan?

Dat wilde ik hem eens vragen, want online heb ik het antwoord nooit gevonden. Een brief aan Mari leek me het beste, die hij dan met zijn eigen Ameland kan openen.

Helaas heb ik te lang gewacht met uitzoeken waar hij woont. Maandag is Enzo Mari overleden, 88, aan de gevolgen van Covid-19, een dag later stierf zijn vrouw eraan. Wat zijn band met Ameland ook is geweest, hij nam hem mee in het graf.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie