Dat Afsluitdijk Wadden Center gaat het niet redden

Het bordje meldt: ‘Net als de Chinese muur is de Afsluitdijk een door mensen gemaakt object dat vanuit de ruimte is te zien’.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Het laat me niet los, want het is onduidelijk wat ermee bedoeld is. De ruimte is namelijk nogal groot. Ik kan me niet voorstellen dat inwoners van Titan, een maan van Jupiter, elkaar aanstoten en zeggen: ,,Moet je nou toch eens kijken! Op die blauwe planeet daar! Lijkt wel een streep met een bochtje - wel heb je ooit!’’

Het bordje hangt in het Afsluitdijk Wadden Center, waar ik eindelijk geweest ben, voor het te laat is. Ik ben dol op de Afsluitdijk, het mooiste bouwwerk van Nederland. Dat zilverige licht. Die statige sluizen. Die absurde kampeerplaats. Dat minimonument met dat kranige beeld van Lely er tegenover.

En nu dit center . Ik was de enige bezoeker. Een man die buiten stond te roken snelde achter me aan om me een kaartje te verkopen. Boven waren de bordjes, de touchscreens en een nagebouwd kantoortje van Lely. Er hing een foto bij. Hadden ze niet moeten doen, want nu zie je de enorme verschillen.

,,Zal ik Aquavista voor u aanzetten’’, vroeg een vrouw die uit het niets was opgedoken. Dat is een film waarin je als een vogel over Sloten en Enkhuizen vliegt. Steeds als het in de film waait, gaan er ventilatoren aan.

Het is een opvallend gebouw op een mooie plek, maar het is helder dat dit center het niet zal redden. Dat weet je al aan het restaurant met enkel coffee-to-go. Het is geen partij voor de majesteit van de Afsluitdijk zelf. Op Titan zullen ze dat beamen. Als ze het kunnen zien.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column