Da-hag

,,Dag’’, zei ik de afgelopen week om de haverklap. ,,Goedemiddag.’’ ,,Hallo.’’ Ik deed mee aan de Friese campagne #groetjemee.

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

,,Met een simpele groet zeg je eigenlijk: Ik zie jou’’, las ik op de vrolijke #groetjemee-website , maar ik passeerde best veel mensen die volgens mij helemaal niet gezien wilden worden.

In de motregen kruiste ik bijvoorbeeld een man en een vrouw. ,,Dahaag’’, zei ik, maar vooral de man keek heel somber. Hij luisterde naar de dame die iets zei over zijn persoonlijke ruimte. Och jemig, dacht ik. Hij was natuurlijk de cliënt en zij de coach. Ik torpedeerde een therapeutische sessie.

Op slag besloot ik op te houden met dat manische gegroet. Drie van de vijf mensen zeggen namelijk niks terug en geef ze eens ongelijk. In de ideale wereld glimlachen wildvreemden op straat misschien warm naar elkaar maar vooral in deze tijd, waarin bijna iedereen wandelt, rent of fietst, is er geen beginnen aan.

Op slag besloot ik op te houden met dat manische gegroet

Bovendien is het heel deprimerend om telkens ‘hoi’ te zeggen tegen mensen die niet reageren. Voor je het weet, ga je denken dat het aan jou ligt maar sommige voorbijgangers dragen piepkleine oortelefoontjes waar keiharde muziek uitkomt en vaak ook willen ze even aan de wereld ontsnappen. Dus ook aan jou.

Ik zag mezelf door hun ogen. Knikkend, met een onderdanige chimpanseegrijns op mijn gezicht en ik herinnerde me het jaar 2019, waarin Sybrand van Haersma Buma de CDA-campagne ‘Een hele goedemorgen’ startte.

,,Nederland is een klein land’’, zei hij destijds. ,,Een land waarin we elkaar nodig hebben om dingen voor elkaar te krijgen maar we zeggen elkaar al niet eens meer gedag. Ik vind dat we daar maar eens mee moeten beginnen.’’

Ik zocht het bijbehorende filmpje op en zag hem ,,een hele goedemorgen’’ zeggen tegen een jongen bij een bushalte. De jongen zei daarna ,,een hele goedemorgen’’ tegen de buschauffeur, die daarna op haar beurt weer ,,een hele goedemorgen’’ zei tegen een vrouw die instapte. Als in een sprookje rolde de groet de samenleving door. Het CDA wilde ermee laten zien dat de politiek ,,over veel meer gaat dan alleen het beleid van de overheid’’.

Ik vond het leeg klinken. Maar dat kon ook komen omdat ik net een krantenstuk over wanhopige schippers van de bruine vloot had gelezen. Al maanden lang ligt er 15 miljoen aan overheidsgeld op de plank om historische schepen van de ondergang door de coronacrisis te redden, maar niemand heeft nog een cent ontvangen omdat ambtenaren eerst een fraudebestendige regeling moeten ontwerpen.

Ik dacht aan de kinderopvangtoeslagaffaire, die voortkwam uit een ander zorgvuldig ontworpen fraudebestendig systeem. En daarna las ik een verhaal over de tergend trage Nederlandse vaccinatiecampagne met telkens veranderende ‘prioriteitslijsten’. Alleen Bulgarije doet het binnen Europa nog slechter dan wij.

Nederland is verstrikt geraakt in zijn eigen systeemdenken. Overal stellen we verstikkende regels voor op. En middenin de crisis kan het best helpen hoor, denk ik, om elkaar bij wijze van troost te groeten. Maar bespaar me een opgeprikt hoi-hallo-een hele goedemorgen-systeem. #Ikgroetalleenalsikerechtzinheb.

jantien.de . boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column