Cruciale noodopvang

Met een zware lockdown die niet heel effectief blijkt, is het onwaarschijnlijk dat het kabinet dinsdag versoepelingen zal aankondigen. Ook in Friesland stijgt het aantal coronabesmettingen nog steeds, terwijl de gedachte toch was dat het aantal gestaag zou dalen door de ongekend strenge maatregelen.

Verkouden kind is niet welkom op noodopvang scholen Breda

Verkouden kind is niet welkom op noodopvang scholen Breda ANP

Ook in de Friese ziekenhuizen liggen meer coronapatiënten dan eerder tijdens de pandemie. Mensen die nu klachten krijgen, zijn waarschijnlijk besmet tijdens de feestdagen.

Tegelijkertijd lopen veel mensen tegen hun grenzen aan. Ondernemers hebben geen inkomen, zzp’ers hebben geen opdrachten en ziekenhuizen moeten mensen teleurstellen die soms al tijden op een operatie wachten. De noodopvang voor kinderen van mensen met een cruciaal beroep zit ook overvol, bleek deze week. Ouders moeten – of willen – toch gewoon naar hun werk en brengen hun kind dus naar de opvang. Het is drukker dan in maart, tijdens de eerste lockdown.

Een team van de Universiteit Leiden heeft onderzocht welk effect die eerste – intelligente – lockdown heeft gehad op kinderen die ineens noodgedwongen thuis kwamen te zitten met hun thuiswerkende ouders. De uitkomsten zijn confronterend.

Uit de studie blijkt dat bijna 40.000 kinderen slachtoffer zijn geworden van kindermishandeling in de drie maanden die de lockdown duurde (maart - juni 2020). In een vergelijkbaar kwartaal in 2017 lag dat aantal op bijna 15.000. De onderzoekers informeerden bij kinderopvangmedewerkers, gastouders en scholen naar vermoedens van kindermishandeling en onveilige thuissituaties van kinderen tussen de nul en zeventien jaar.

Kinderen werden emotioneel verwaarloosd, deden niks aan schoolwerk of waren getuige van huiselijk geweld doordat de ouders noodgedwongen thuis waren. Of ze werden fysiek verwaarloosd of mishandeld. Kinderen van lager opgeleide ouders lopen meer risico en ook in gezinnen waarin de ouders geen werk hebben kwam mishandeling vaker voor.

School geeft structuur en kan eventuele problemen in een vroeg stadium signaleren. Er is in Friesland nog geen specifiek onderzoek gedaan naar kindermishandeling tijdens de intelligente lockdown. Duidelijk is wel dat kinderen uit beeld dreigen te raken doordat de scholen en reguliere kinderopvang dicht zijn. Veilig Thuis Friesland krijgt meer verdachte meldingen van buren of familie maar minder van professionals. Daardoor is er geen compleet beeld en verdwijnen kinderen van de radar.

De coronamaatregelen van het kabinet zijn bedoeld om kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Het is goed dat minister van Onderwijs Arie Slob scholen nu meer ruimte geeft voor de opvang van kinderen in een onveilige thuissituatie. Maar het blijft pleisters plakken. Als een lockdown het risico op kindermishandeling van de kwetsbaarste groep zo overduidelijk vergroot, dan moet het kabinet het belang van deze kinderen zwaarder meewegen in het beleid.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar