Corrupte koppelbazen

Een week na de explosie in Beiroet implodeert de politieke macht van Libanon. Onder druk van een woedende bevolking heeft premier Hassan Diab het aftreden van zijn kabinet bekendgemaakt. Hij en zijn ministers worden verantwoordelijk gehouden voor de enorme knal in het havengebied, waarbij zeker 160 mensen zijn gedood en duizenden mensen gewond raakten. Op satellietbeelden is te zien hoe de schokgolf huizen, kantoren en winkels in de wijde omtrek heeft weggevaagd.

Komende vrijdag Nationale Actiedag voor Beiroet

Komende vrijdag Nationale Actiedag voor Beiroet ANP

De knal was in zekere zin symbolisch voor de jarenlange minachting van de machthebbers voor het volk. In de hoofden van de Libanese bevolking is het vertrouwen in de politiek al jaren geleden weggevaagd. Corruptie en vriendjespolitiek houden een systeem in stand waarin alles politiek is en alleen geld en invloed dingen voor elkaar krijgen, of juist verborgen houden.

Uit een onderzoek van Transparency International dat vorig jaar werd gepubliceerd, blijkt dat corruptie onderdeel is van het dagelijks leven in het land. Vier op de tien ondervraagden zeggen regelmatig steekpenningen te betalen aan ambtenaren. Een kwart van de mensen heeft te maken gehad met  sextortion  of kent mensen die zijn afgeperst door middel van naaktfoto’s, filmpjes of webcamopnames. De helft van de ondervraagden kreeg geld aangeboden in ruil voor hun stem tijdens verkiezingen. 

Met het aftreden van het kabinet van premier Diab is slechts een deel van de verrotte politieke structuur afgebrokkeld; de president en de parlementsvoorzitter zitten nog op hun post. Diab zat er pas sinds januari, maar had niet de macht om iets te veranderen aan de sektarische schaduwstructuren van het land. ,,Het systeem van corruptie is groter dan de staat’’, zei hij in een toespraak. 

Het land verkeert in economische crisis, moet omgaan met corona en vangt ook nog eens anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen op. Op de korte termijn heeft de bevolking hulp nodig. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt en er is behoefte aan drinkwater, eten en medicijnen. Vrijdag is er een  nationale actie  van Giro555 voor de inwoners van Beiroet. Dat is nog maar het begin.

De problemen in Libanon zijn complex. De vraag hoe het kon dat jarenlang zulk explosief materiaal lag opgeslagen in een loods in de haven lijkt nog de meest eenvoudige. Uitdagender is de opdracht om van het land weer een schone republiek te maken, zonder inmenging van clans en krijgsheren. Dat begint bij streng internationaal toezicht op het geld dat vrijkomt voor de wederopbouw. Dat mag niet in de zakken verdwijnen van louche aannemers, corrupte koppelbazen en schimmige bouwbedrijven.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar  commentaar@lc.nl  .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar