Coronagereedschap: mondkap, blinddoek, oorwassing

‘Zolang we nog kunnen zien, blijken de verleidingen ons nergens aan te houden nog veel groter’. FOTO GETTY IMAGES

Ware het niet veel beter geweest naast het mondkapje ook de blinddoek verplicht te stellen in het kader van het beteugelen van dat vermaledijde virus?

Zolang we nog kunnen zien, blijken de verleidingen ons nergens aan te houden nog veel groter.

De wereld is te ruim om in een blik te vangen, zoveel te zien, zoveel te beleven, zoveel te hebben en dus zoveel te missen. Het lonkt en lokt van alle kanten, licht op vanaf de alomtegenwoordige schermen. Zeg daar maar eens nee tegen. We laten het ons niet meer afpakken, althans niet zonder slag of stoot, al dan niet onder de gordel. Beargumenteerd of niet. Waar of onwaar.

Hoogste lied

Wee je gebeente wanneer ons zogenaamde collectieve gelijk over alles wat vanzelfsprekend is, en dus altijd zo was en in graniet gehouwen en dus altijd zo moet blijven, wordt tegengesproken omdat omstandigheden nou eenmaal kunnen veranderen. Dan tonen we met de flexibiliteit van een afgezonken caisson in de Deltawerken onze ware aard. Dan verdwijnt saam uit saamhorigheid en horen we alleen ons gezwollen ego fulmineren.

Eigen belang zingt het hoogste lied, heeft de grootste bek, de scherpste snavel. Regels gelden voor iedereen, maar niet voor degene die dat toevallig heel even niet helemaal lekker uitkomt vandaag en morgen en de rest van de tijd. Daartegen helpt geen lieve mondkapjesplicht. Aanpassen doen we liever niet. Helemaal niet als het van hogerhand wordt opgedrongen.

Multiple choice

Zijn we dan echt te stom om te snappen dat nu even doorpakken straks verlossing betekent? Zo niet, dan is hogerhand er straks klaar mee en steekt een stok in de spaken van ‘gansch het raderwerk’. Want er is geen tijd meer voor multiple choice of er nog even een nachtje over slapen of de zijkant van de medaille die ook telt.

Nee, dan is het klaar met mitsen en maren en alles in ons eigen voordeel uitleggen. Ja, want hij en zij en jij, nemen er een loopje mee. Maar mij treft geen blaam, ik ben van smetten vrij. En dus manifesteren we ons met verwende blikken in winkelstraten en stadscentra. Flaneren opzichtig over woonboulevards en nemen onze vertrouwde plek in de file weer in. Business as usual . Want we hebben er recht op.

Wat een raar volk zijn we toch. We zouden ons dood moeten schamen. Dat we niet de discipline kunnen opbrengen en te lamlendig zijn verantwoordelijkheid te nemen. Twee, hooguit drie weken nog niet eens pas op de plaats, maar gewoon het gezond verstand gebruiken en het is klaar.

Dictatuur

Nee, zelfs die opoffering verdommen we ons te getroosten. Dan heet het hier al snel politiestaat, bananenrepubliek of zelfs dictatuur. Van de zotte. Vraag maar eens in Zuid-Amerika of Noord-Korea wat leven in een dictatuur echt betekent.

Of kijk naar Italië of Spanje, naar de ultrazware lockdowns daar, niet voor niets oude dictaturen. En zwijg over een foetusbloed drinkende en kinderverkrachtende elite. Dat perverse gif zou nog wel eens veel maatschappij ontwrichtender kunnen zijn dan Covid-19.

Als de vaccins hun helende werk hebben gedaan, kan naast de mondkap ook de blinddoek weer af. Want horende doof was een deel van ons al veel langer.

S ido Martens, Leeuwarden.

Nieuws

menu