Commentaar: Niet om te huilen

De eerste grutto is pas terug en dus is het nog lang geen zondag 11 oktober. Maar enkele fracties in Provinciale Staten willen volgende maand alvast een meerderheid vinden voor het hijsen van een regenboogvlag op het dak van het Provinsjehûs.

De regenboogvlag op de National Coming Out Day.

De regenboogvlag op de National Coming Out Day. FOTO ANP

De elfde oktober geldt in de Verenigde Staten sinds 1988 als National Coming Out Day (NCOD) – bedoeld als manifestatie van het er-mogen-zijn als niet-heteroseksueel. Zoals van alles en nog wat uit Amerika waaierde de NCOD geleidelijk uit over een groot deel van de aardbol, met een zeskleurige regenboogvlag als symbool.

Waren het in de VS homo-activisten die op emancipatorische gronden het voortouw namen, in Nederland gaf toenmalig PvdA-minister Ronald Plasterk (eerst in 2008) de klaroenstoot. De vlaggendag is hier in hoge mate het speeltje van politici gebleven.

Lees ook LC+ | Regenboogvlag of niet? Provinciale Staten zullen opnieuw kleur moeten bekennen

Dat was zo toen Plasterks partijgenoot Jet Bussemaker in 2014 een regenboogcoalitie sloot met tientallen gemeenten die dat wilden. Het blijkt evenzeer uit het feit dat intussen op elf van de twaalf provinciehuizen de regenboogvlag wappert.

De Friese Staten wezen het idee najaar 2016 bij meerderheid van de hand als onwelkome symboolpolitiek. Dat discriminatie uit den boze is, staat klip en klaar in de Grondwet. In die context hoef je als overheidsorgaan niet selectief groepen uit te lichten, redeneerden de tegenstemmers. Deze coming out wordt niet door iedereen gepikt.

Televisiepersoonlijkheid Sipke Jan Bousema kan het ontbreken van een Friese regenboog niet verdragen en moest er voor de camera van huilen. De Kamerfractie van D66 wil nu dat zijn minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) de eigenwijze provincie tot de orde roept.

Lees ook | Sipke Jan Bousema in 'First Dates VIPS': 'Friesland is de enige niet-regenboogprovincie van Nederland'

Daar zal de bewindsvrouwe zich wel wijselijk voor hoeden. Gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) verwoordt het Friese standpunt snedig: iedereen in Friesland is welkom, dus niemand in het bijzonder, en de provincie steekt een vorstelijk bedrag in de bestrijding van discriminatie.

De waarde van symbolisch kleur bekennen door de overheid is twijfelachtig, zeker als dat langs partijlijnen wordt beslist. We herinneren ons nog de bordjes waarmee Leeuwarden en andere gemeenten zich ‘kernwapenvrij’ verklaarden in de jaren tachtig. Meer dan een goed gevoel bij sommigen leverde het niet op.

Begin jaren negentig werden sommige provincies en gemeenten lid van het Klimaatverbond. Dat verplichtte tot halvering van de eigen CO2-uitstoot binnen twintig jaar. Stoer wellicht, maar er kwam niks van terecht.

Dan is de lijn-Hoogland beter: zorg dat je doet wat je kunt, opdat men de overheid daarop kan afrekenen. Laat emancipatoire feestelijkheden toch vooral bij degenen die er direct belang bij hebben en geef ze de ruimte.

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
LHBTI