Commentaar: De ombouw van Vion

Het is wonderlijk. Friesland is de provincie met de meeste melkkoeien van Nederland, maar het lukt maar niet om er een grote runderslachterij in de benen te houden.

Karkassen hangen in een vriescel bij Vion in Leeuwarden.

Karkassen hangen in een vriescel bij Vion in Leeuwarden.

Na het faillissement van Brada in 2003 en de teloorgang van Friesland Vlees in 2008 is het nu de Brabantse vleesreus Vion die in Leeuwarden de slachthaken aan de wilgen hangt. Over een paar weken wordt de laatste koe geslacht in het slachthuis dat in maart vorig jaar nog met veel enthousiasme in gebruik werd genomen.

Het gerucht dat Vion stopt met koeien slachten in Leeuwarden zoemde al langer rond. Het grootste vleesconcern van Nederland zou het sektarische optreden van de noordelijke keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer dan beu zijn. In Leeuwarden werden veel meer koeien afgekeurd dan bij de Vionvestiging in Tilburg. Hierdoor zouden veel veehouders en handelaren het Leeuwarder slachthuis mijden.

Vion bezweert echter dat deze affaire, die vorig jaar speelde, is bijgelegd. De ware reden is dat het zwaar verlies lijdende Leeuwarder slachthuis kampt met een flinke overcapaciteit door marktontwikkelingen. Het Nederlandse fosfaatbeleid heeft er toe geleid dat de aanvoer van niet meer rendabele melkkoeien is afgenomen, terwijl het aantal slachthaken juist is toegenomen door de nieuwe slachterij van Ameco in Apeldoorn, eigendom van de veel rijkere VanDrie Group.

Voor de noordelijke vleesbranche is dit een tegenvaller, evenals voor veel melkkoeien in het Noorden. Hun laatste gang naar het slachthuis vergt nu een langere reistijd.

Het goede nieuws is echter dat Vion zich niet terugtrekt naar het Zuiden, maar actief blijft in Leeuwarden. Het Brabantse vleesconcern bouwt het slachthuis om tot een vega-fabriek met plantaardige schnitzels en hamburgers. Daarnaast zoekt het samenwerking met akkerbouwers in het Noorden om erwten, bieten en soja te leveren.

Het valt Vion te prijzen dat het als vleesbedrijf pur sang toch oog heeft voor deze nieuwe maatschappelijke ontwikkeling. De flexitariër rukt op vanwege de klimaatproblematiek. Wie kent er niet een vriend, kennis of gezinslid die een of meerdere dagen per week geen vlees meer eet?

Het is voor Vion en Friesland te hopen dat de Leeuwarder vegafabriek wel succesvol uitpakt. Want dat is allerminst vanzelfsprekend. In deze nieuwe markt moet het bedrijf opboksen tegen een multinational als Unilever, die onlangs de Vegetarische Slager inlijfde. Daarnaast geeft ‘vlees’ zich niet snel gewonnen. Na acht jaren van dalend verbruik steeg zowaar de vleesconsumptie vorig jaar weer met ruim een pond naar 77,2 kilo per hoofd van de bevolking.

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar