Column Asing Walthaus: App 1.5

Iemand zou een app moeten maken voor de mobiele telefoon, waardoor automatisch een piepje klinkt wanneer je minder dan 1,5 meter af staat van een andere mobiele telefoon. Ongeveer zoals dat piepje voor inparkeren, dat wat duurdere auto’s hebben.

Een groot informatiebord bij de beeldenfontein op het Stationsplein in Leeuwarden wijst mensen op hun gedrag : ‘Corona, neem het serieus’ en Houd 1,5 meter afstand van elkaar’.

Een groot informatiebord bij de beeldenfontein op het Stationsplein in Leeuwarden wijst mensen op hun gedrag : ‘Corona, neem het serieus’ en Houd 1,5 meter afstand van elkaar’. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Voor een handig iemand is zoiets vast simpel te maken. Als zoveel mogelijk mensen dat op hun telefoon zetten, houden ze automatisch afstand en ben je af van de ergernisjes in supermarkten, wanneer klanten andere klanten of vakkenvullers te dichtbij vinden staan.

Het hoeft niet per se een piepje te zijn, dat irriteert op den duur, een metrostem kan ook. ,,Afstand houden! Afstand houden!’’ Of die bij de rolbanen op Schiphol: ,,Mind your step! Mind your step!’’

Een hele mooie heb ik altijd de Duitse gevonden, waar een strenge, maar niet onwelwillende man zegt: ,,Zurücktreten bitte! Zurücktreten bitte!’’

'Een uitstekend idee, al zeg ik het zelf'

Wat ook handig zou zijn, is als de stem steeds luider spreekt naarmate de mobieltjes dichter bij elkaar komen en de mensen die ze in hun zak hebben dus ook. Eventueel bouw je in, dat als het dichterbij is dan bijvoorbeeld een halve meter, er automatisch een melding naar 112 gaat, met geolocatie. Weet de politie meteen wie de boete van 400 euro moet betalen.

Er moet natuurlijk iets gemaakt worden om uit te sluiten dat gezinnetjes of stellen de ene boete na de andere krijgen. Bijvoorbeeld dat je maximaal vijf nummers op ‘veilig’ kunt zetten zodat je mobieltje daar niet op aanslaat.

Het is een uitstekend idee, al zeg ik het zelf. Helaas heb ik het net wat te laat bedacht voor de persconferentie van gisteravond. Maar het is voorlopig niet voorbij, hoorden we daar van Mark Rutte, dus we hebben nog volop tijd.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column