Champagne

‘Wilt u een glaasje champagne?’’, vroeg een man achter me.

Champagne

Champagne

Ik zat gehurkt in de slijterij aan de Voorstreek te beslissen welke rode wijn ik zou kopen. Hij stond achter een rij champagneflessen, bij een afbeelding van de Eiffeltoren. Die toren stond ook op de etiketten. 

,,Is het al vier uur?’’, zei ik terug. Dat heb ik van een marineofficier geleerd, om vier uur kan de bar open. Voor de vorm keek de man op zijn horloge. ,,Ja hoor’’, loog hij en schonk in. Het was in werkelijkheid drie uur, dat had ik net op de Bonifatiustoren gezien. Maar in een land waar de bars helemaal niet meer opengaan, moet je zo’n kans niet laten liggen.

,,Dit is onze  champagne tradition brut ’’, legde hij uit. ,,Van chardonnay, pinot noir en meunier, met tonen van fris fruit.’’ Het stond ook in de folder die hij me gaf, naast alweer een plaatje van de Eiffeltoren. Het merk bleek Koechlin te heten.

'Jullie wonen naast de Eiffeltoren?'

,,Hij komt uit onze eigen achtertuin’’, ging hij door. ,,Mijn vrouw is Française, van de familie Koechlin.’’

,,Jullie wonen naast de Eiffeltoren?’’, vroeg ik. ,,Nee, maar Maurice Koechlin, de ingenieur die hem gebouwd heeft, is familie van mijn vrouw.’’ Dat verbaasde me - die ingenieur heette toch Eiffel? Naar hem is het bouwwerk tenslotte genoemd. 

,,Dat klopt’’, gaf de champagneman toe. ,,Maar Koechlin heeft de structuur van de toren ontworpen.’’

Bij een glas champagne leer je van alles. ,,Hoe komt u in zo’n wijnfamilie terecht?’’, wilde ik weten. ,,Ik vroeg aan iemand bij een halte in Castricum of de bus al was geweest. En we zijn nu nog bij elkaar’’, zei hij.

Toen twee uur later bekend werd dat Trump is verslagen, speet het me dat ik geen fles champagne had gekocht. Maar met rode wijn ging het ook.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column