Broodnodige steun voor kunstensector

De cultuur luidt de noodklok in Sneek. FOTO NIELS DE VRIES Foto: niels de vries

Had de kunstensector maar een eigen Maxime Verhagen, zo’n man die met ieder rimpeltje in de economie de frontlinie zoekt en de voorpagina van de T domineert.

Verhagen, de baas van Bouwend Nederland, weet precies waar de noodklokken hangen. Als er een viaduct afbrokkelt, is hij er als de kippen bij om rampspoed te verkondigen over de deplorabele stand van ’s lands wegen en bruggen. Als er een krimp van 20 procent wordt voorspeld in de investeringen kent hij als eerste de noodzaak tot anticyclisch investeren.

Verhagen schudt politici wakker. Dat is zijn taak. Donderdag rolden de benodigde miljarden weer losjes uit zijn mouw. Er is 1,4 miljard euro nodig voor onderhoud aan rijkswegen. Er is 1 miljard euro nodig voor gemeentelijk asfalt. We moeten acuut 350.000 huizen bouwen. Verhagen waarschuwde voor de laatste maal. En wie niet luisteren wil, rijdt vanzelf een keer in het ravijn.

De kunstensector ontbeert een eigen Maxime Verhagen. En dus moest een Sneker slagwerkdocent donderdag het koude water in om iets van urgentie uit te stralen over de nood die in de sector heerst.

De kunstensector ontbeert een eigen Maxime Verhagen

Heerenveen, Sneek en Franeker hebben pareltjes van theaterzalen die gemeenten al jaren met veel moeite boven water proberen te houden. Deze theaters zijn de spiegel van de ziel. Jong en oud maken er kennis met de magie van de planken. Door de coronacrisis is er geen aanloop, de kleine theaters krijgen geen rijkssubsidie en de gemeenten zelf hebben het financieel al moeilijk genoeg.

De Spaanse kunstenaar Eugenio Ampudio zette van de week 2292 kamerplanten op de stoelen van pluche in het Operahuis van Barcelona. Onderwijl speelde Puccini Christiani. Het was magisch. Ampudio legde de link naar de vogels en de planten die tijdens de quarantaineperiode floreerden in zijn stad. De natuur had van de mens gewonnen.

Kijk. Dát is het belang van kunst.

Kunst en cultuur bepalen de identiteit van een plaats, van een provincie, van een volk. Kunst zet aan tot denken. Kunst draagt bij aan onderling begrip. ‘Kunst verzet zich tegen stilstand. Als het land dreigt in te dutten, schudden kunstenaars het weer wakker’. Het ministerie schreef deze fraaie zinnen in haar eigen Cultuurbrief van maart 2018.

Lang liet Haagse hulp op zich wachten. De sector ontbeert een eigen Maxime Verhagen die stevig op de trom kan slaan. Gelukkig kwam Cultuurminister Ingrid van Engelshoven gisteren lang om let met extra geld over de brug. Het kabinet lanceerde een aanvullend steunpakket van 482 miljoen euro. Een aanzienlijk deel daarvan, 150 miljoen euro, moet gemeenten in staat stellen hun lokale culturele infrastructuur overheid te houden.

Het werd tijd. Een land dat wil overleven heeft creativiteit nodig. Misschien nu wel harder dan ooit.

commentaar@lc.nl

Nieuws

menu