Blijf kennis over de oorlog bevorderen, ook om desinformatie te bestrijden | opinie

Van de 45 Joodse inwoners in 1940 keerde niemand terug naar Harlingen. De gemeente Harlingen wil onderzoek laten doen naar de gemeentelijke rol bij de onteigening en verkoop van het Joodse vastgoed.

Van de 45 Joodse inwoners in 1940 keerde niemand terug naar Harlingen. De gemeente Harlingen wil onderzoek laten doen naar de gemeentelijke rol bij de onteigening en verkoop van het Joodse vastgoed. Foto: archief LC

Ook dit jaar staan we op 4 mei weer stil bij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei bij de bevrijding van Nederland, 78 jaar geleden. Voor veel mensen een onderwerp uit de geschiedenisboeken dat nog maar weinig te maken lijkt te hebben met hun eigen leven.

Terwijl de kennis van wat er in deze oorlog is gebeurd steeds gebrekkiger wordt, steken antisemitisme en agressief nationalisme weer de kop op. Fascistoïde ideologieën met de bijbehorende superioriteitsgevoelens worden in sommige kringen weer salonfähig. Vandaar is het een kleine stap naar het uitsluiten en discrimineren, het demoniseren van ‘de ander’.