Betogen

De oudere heer achterin de zaal van Slieker was zondag nog in Den Haag wezen protesteren.

Een 'happening'  bij het Lieverdje in Amsterdam

Een 'happening' bij het Lieverdje in Amsterdam

Bij #flagsfortibet, een mars met gebedsvlaggen van de Chinese ambassade naar het Vredespaleis. Want het gaat met de Tibetanen als met de Oeigoeren in China: al het eigene wordt ze afgepakt, hun taal wordt niet meer onderwezen, gebedsvlaggen mogen niet meer.

Hij had al heel vaak gedemonstreerd, vertelde hij. Tegen de bouw van een kweekreactor in het Duitse Kalkar, tegen plaatsing van kruisraketten in Nederland. ,,Ik denk dat ik begonnen ben bij het Lieverdje’’, zei hij. Dat is een beeld van een jongetje in Amsterdam, waar protesten begin jaren zestig tot de ludieke beweging Provo leidden.

,,U hebt het er maar druk mee’’, zei ik. ,,Dat valt best mee hoor’’, zei de man. We zaten te wachten tot Berend Roorda met zijn verhaal zou beginnen over het grondrecht om te demonstreren. Roorda had meegeluisterd en vroeg: ,,Waarom doet u dat, demonstreren? Omdat u denkt dat het helpt om zaken te veranderen?’’

De man begon met een antwoord, maar de andere bezoekers kwamen binnen en het begon. Roorda legde uit hoe burgemeesters betogingen altijd moeten faciliteren en dat verwachte rellen door tegendemonstraties geen wettelijke reden zijn om ze te verbieden.

Na afloop vroeg een bezoeker hoe dat dan werkt als er in Nederland een protestactie zou zijn zoals in Oekraïne, die dag na dag aanzwelt tot wel een miljoen mensen. Want dan moeten er ook wc’s komen, en voedsel - op wie komt dat neer? Roorda’s antwoord was wat algemeen, maar in de zaal wist iemand het: ,,Dan pakken we het Elfstedendraaiboek.’’

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie