Bekjong

Als het woord traditie valt dan weet je dat het menens is. Helemaal als de traditie afgepakt dreigt te worden. Onrecht! Ophef! Deze week haalde FNP-gemeenteraadslid Aant Jelle Soepboer het landelijke nieuws met een open brief aan ‘de Randstadbewoner’.

Carbidschieten behoort sinds 2014 tot immaterieel erfgoed.

Carbidschieten behoort sinds 2014 tot immaterieel erfgoed. FOTO ANP

De sympathieke roodbebaarde politicus en tevens docent uit Niawier schreef samen met partijgenoot Sijbe Knol dat carbidtoeristen uit het westen van het land niet hoeven af te reizen naar de periferie. Zinloze missie. Met klem zeggen ze: ‘blijf van ons carbid af.’ Deze traditie is van het platteland. In de subtiele taal van de Friese jongere op sociale media: ‘bekjong’, wat zoveel betekent als wegwezen en einde discussie.

Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen drukt zich doorgaans iets genuanceerder uit maar liet er ook geen onduidelijkheid over bestaan. Op vragen van het CDA over de plattelandstraditie kon hij de knallers geruststellen : „Sjitte? Ja! Seker oerdeis.” Als de coronamaatregelen maar gerespecteerd worden en bezoekers niet blijven hangen om massaal bier te drinken.

Brouwer is ervan overtuigd dat alle andere burgemeesters in de Friese Veiligheidsregio van mening zijn dat het carbidschieten gewoon door moet gaan. Het kabinet heeft alleen een vuurwerkverbod afgekondigd en carbid valt daarbuiten. Enige probleem is dat de Friese Veiligheidsregio officieel nog geen besluit heeft genomen over het carbidschieten. Brouwer loopt dus wat op de troepen vooruit met zijn carbidkanon.

Carbidschieten is meer dan een traditie. Sinds 2014 staat het tijdverdrijf op de Nationale Inventaris Immateriaal Erfgoed . Simpel procedé, groot kabaal, dankzij een beetje carbid, water, een melkbus en een vlam. Goed geregeld met de autoriteiten zodat het veilig is. Perfect om het oude jaar weg te schieten - zeker 2020 verdient een flinke knal. Poëtisch beschreef Melle Pieter Prins uit Ee twee jaar geleden de magie van carbid: ,,It giet de karbiteur dochs om it flapperjen fan de broekspipen, de geur fan karbyd en in lyts bierke’’.

Maandag overleggen de 25 veiligheidsregio’s over een landelijke carbidschietleidraad. Terecht wijzen Soepboer en Knol op de gevaren van het explosieve spul in onervaren handen, al gaat hun ‘eigen carbid eerst’ wel weer wat ver. Maar de veiligheid is de verantwoordelijkheid van afzonderlijke burgemeesters. Het kan niet zo zijn dat de melkbussen in de regio’s moeten zwijgen omdat de grote steden in de Randstad vrezen voor overlast. De inzet van sheriff Sybrand Buma namens Friesland zou moeten zijn: wij gaan knallen en we horen het wel als u het daar niet mee eens bent.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar