Artsen GGD Fryslân bezorgd over kerst: familiebezoek kan het virus verder verspreiden (en 10 tips om dat te voorkomen)

FOTO PIXABAY

Familiebezoek kan ook binnen de huidige voorschriften tijdens de kerst ongewild het coronavirus verder verspreiden. Als artsen infectieziektebestrijding maken we ons daar ernstig zorgen over. Vandaar dat we tien tips en aandachtspunten geven. Wie daar rekening mee houdt, deelt wel het kerstgevoel maar niet het virus.

Door het kabinet is aangegeven dat het tijdens de kerstdagen is toegestaan om drie gasten van 13 jaar en ouder per dag in huis te ontvangen. Dit betekent voor velen dat kerst soberder zal zijn dan in andere jaren.

In de afgelopen weken zijn de aantallen positief geteste mensen, ziekenhuis- en ic-opnames gestegen. De kans dat iemand in de omgeving besmettelijk is, neemt nog steeds toe.

Hierover maken wij ons grote zorgen.

Juist het op meerdere dagen achter elkaar ontmoeten van verschillende mensen maakt de kans op verspreiding groot. Familieleden die niet bij elkaar wonen, hebben uiteraard net zo’n grote kans om besmettelijk te zijn voor elkaar als niet-familieleden.

Ook ontvangen wij en andere GGD’en signalen dat sommigen toch van plan zijn om in grotere groepen samen te komen om kerst te vieren en vervolgens de dagen erna andere familieleden te bezoeken.

Dit kan voor ouders en grootouders en andere kwetsbare familieleden desastreuze gevolgen hebben. En dat is het niet waard! Een opleving van het virus door kerst en oud en nieuw zal leiden tot een hogere druk op de zorg en de GGD’en, waardoor de lockdown langer duurt, met alle gevolgen van dien voor iedereen.

Daarom willen wij iedereen op het hart drukken: vier Kerstmis in kleine kring, bij voorkeur in eigen gezin. Geef corona niet cadeau.

Naast de standaard adviezen van afstand houden, handenwassen en je bij (milde) klachten laten test, zijn dit extra tips voor kerst:

1) Vier kerst bij voorkeur in het eigen huishouden.

2) Nodig niet meerdere dagen na elkaar verschillende gasten uit. Houd het zo beperkt mogelijk.

3) Ga niet meerdere dagen na elkaar bij anderen op bezoek.

4) Kies voor de woning met de meeste ruimte, zorg voor ventilatie.

5) Maak een extra grote tafel (of aparte tafels), zodat ook écht afstand gehouden kan worden.

6) Spreek van tevoren af dat je afstand houdt en dat je als je (milde) klachten hebt, niet komt.

7) Woon je dicht bij elkaar: laat ieder een gang maken en bezorg die bij elkaar. Dan eet iedereen toch hetzelfde diner.

8) Via videobellen kun je op afstand samen zijn.

9) Maak er een bijzondere van door filmpjes, gedichten of andere uitingen te delen of digitaal bordspelen of bingo te spelen.

10) Zoek de buitenlucht op k erst en sluit dan eventueel af met een kop koffie buiten in plaats van binnen samen te komen.

Everhard Hofstra, Marleen Luning-Koster, Paul Tan en Monica Wong.

Artsen infectieziektebestrijding GGD Fryslân.

Nieuws

menu