Arts op de spoedeisende hulp: Voorzichtig hoopvol

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper dr. Heleen Lameijer schrijft, wanneer haar werk het toelaat, in deze column over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over voorzichtig hoopvol zijn. De maatregelen tegen het coronavirus beginnen wat te wennen, maar de intensive cares liggen nog steeds vol.

Het begint inmiddels wat te wennen, het werken in beschermende kleding. Waar een aan- en uittrekken van de hele outfit eerst nog een hele uitdaging was (het moet in een bepaalde volgorde, anders kun je jezelf alsnog besmetten), gaat het nu bijna als vanzelf. Ik voel me ook normaler in de kleding. Minder opgesloten dan de eerste keren. Meer mijzelf.

En, hoewel ik lang niet alle patiënten met de verdenking op corona zelf zie (het leeuwendeel wordt gedaan door artsen in opleiding tot specialist) merk ik dat de werkdruk wat af lijkt te nemen. Ik hoor hetzelfde van collega’s uit het land; het lijkt alsof we een plateau bereiken. Zal de piek dan nu echt zijn geweest? Hebben de maatregelen, waar we met zijn allen zo hard aan hebben gewerkt, zijn uitwerking gehad?

Het voelt hoopvol. Maar toch liggen onze intensive cares (ic’s) nog steeds vol, en hebben de collega’s het zwaar. Een beeld wat we inmiddels ook uit het buitenland kennen: een rustigere spoedeisende hulp, en een overvolle ic. Want op de spoedeisende hulp ben je over het algemeen maar kort. Een IC opname kan, helemaal bij corona, weken duren.


Groepsimmuniteit is iets wat we nog lang niet hebben bereikt, en versoepelen van elk van de genomen maatregelen kan leiden tot een tweede piek. Een piek die we op onze inmiddels goed voorbereide spoedeisende hulp mogelijk wel voor een tweede keer aan zouden kunnen. Maar die onze ic’s zou doen overstromen.

Als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer, en dat zal ook voor het versoepelen van de maatregelen zo zijn. Maar laten we ook dit met zijn allen en uiterst voorzichtig doen. Schaapje voor schaapje, en met ten minste anderhalve meter afstand.

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram-account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.

Nieuws

menu