Arts op de spoedeisende hulp: Stilte na de storm

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp-arts en wetenschapper dr. Heleen Lameijer schrijft, wanneer haar werk het toelaat, in deze column over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over de stilte na de storm, die misschien nog wel eens een storm op zichzelf zou kunnen worden.

Ik heb dienst, maar het is ongekend stil op onze spoedeisende hulp. Begin april hadden we in het Noorden onze eerste coronapiek, waarna de storm is gaan liggen. Sindsdien is het ongebruikelijk rustig.

En dat geldt niet alleen voor onze spoedeisende hulp. In het hele land, maar ook in het buitenland, zien we dezelfde beelden. Een rustige spoedeisende hulp, met daarentegen nog volle intensive care-afdelingen. De coronapiek is geweest, maar de zorg voor deze patiënten is nog niet voorbij.

En terwijl we ons voorbereiden op een tweede piek, baart de stilte ons zorgen. Niet alleen zien we minder dronken mensen die op hun hoofd vallen, minder sportgerelateerd letsel, of minder mensen die een auto-ongeluk krijgen. We zien ook minder patiënten van wie het minder logisch is dat ze nu even niet komen. Mensen met hartinfarcten, beroertes en kanker.

Want waar de storm wat is gaan zakken, omdat mensen zo goed hebben geluisterd en thuis zijn gebleven, lijkt dit advies een onverwachte keerzijde te hebben. Ook mensen die direct acute zorg nodig hebben lijken niet meer te (durven) komen. Waarmee deze stilte na de storm misschien nog wel eens een storm op zichzelf zou kunnen worden.

Alle patiënten met een acute zorgvraag blijven welkom op onze spoedeisende hulpen en bij de huisartsen. Ziekenhuizen zijn nu opgesplitst in twee stromen. Een coronastroom en een niet-coronastroom. In de laatste stroom blijven we zorg bieden voor mensen met een acute zorgvraag. Hebt u acute zorg nodig? Kom dan vooral wél.

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram-account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.

Nieuws

menu