Arts op de spoedeisende hulp: Schaarste en rijkdom

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper dr. Heleen Lameijer schrijft, wanneer haar werk het toelaat, in deze column over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over het besef van schaarste dat sinds de ‘intelligente lockdown’ alleen maar groeit bij Heleen.

Ik weet niet hoe het voor u is, maar ik ervaar sinds de coronacrisis een duidelijk besef van schaarste. Een besef dat sinds de ‘intelligente lockdown’ die door de overheid is ingesteld om ons zorgstelsel en onszelf te beschermen, alleen maar groeit.

Een besef dat ik, als millennial, enkel kortdurend kende tijdens reizen naar het buitenland. Wanneer je dan terugkwam, verzuchtend over hoe goed je het eigenlijk hebt, vastberaden was om dit gevoel meer vast te houden. Dankbaarder te zijn, meer sober te leven. Want al die luxe is toch nergens voor nodig?

Een besef dat ik herken van die keren dat ik zorg droeg voor erg zieke patiënten, verdriet zag van families en ik met mijn neus op de feiten van de vergankelijkheid van het leven werd gedrukt. Het kon voelen, van heel dichtbij.

En een besef van de keren dat ik zelf ziek was. In onzekerheid zat over een diagnose, angstig was, en de tijd opeens leek stil te staan en tegelijkertijd veel te vlug ging.

Achteraf gezien waren die momenten van besef nooit blijvend, en verviel ik altijd weer in het oude. De luxe van een onbezorgd leven - wel dankbaar - maar zonder continu besef hiervan. Dat zal wel menselijk zij. En misschien ook wel gezond, denk ik.

Nu sinds de coronacrisis de schaarste niet alleen in middelen duidelijk wordt, maar ook onze vrijheid en bewegelijkheid begrijpelijkerwijs aan banden wordt gelegd, wordt het me steeds meer duidelijk. En nu tegelijkertijd ook de eigen gezondheid niet vanzelfsprekend is, besef ik me des te meer wat er wél is, leef ik zuiniger, bewuster.

Mijn vriendin, een neurowetenschapper, vertelde me ooit dat veranderingen in leefstijl zichtbaar worden in het brein en blijvend kunnen zijn na 3 maanden volhouden van bepaald gedrag. Mogelijk dat het ons dit keer gaat lukken dit bewustzijn en besef van schaarste vast te houden. Want waar we misschien wel stiekem gewend waren om te leven in overvloed, geeft een zekere vorm van schaarste pas echt zicht op rijkdom.

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram-account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.

Nieuws

menu