Arts op de spoedeisende hulp: Ontzie ons niet

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper dr. Heleen Lameijer zal, wanneer haar werk het toelaat, in deze column schrijven over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over dat alle patiënten met een acute zorgvraag welkom blijven op spoedeisende hulpen en bij de huisartsen.

Het is 05.00 uur en ik word gebeld. Ik heb nachtdienst op de spoedeisende hulp, en de verpleegkundige heeft net een patiënt* opgevangen met pijn. Ik loop naar de kamer en hoor de overdracht van de ambulance aan.

Een week geleden is ze gevallen, tijdens het klussen. Ze gleed uit terwijl ze op een keukentrap stond, met haar ribbenkast raakte ze de zijkant van de trap. Het deed direct veel pijn, en vanavond was het echt niet meer te houden. Ook het ademen is pijnlijk, sinds de val. De ambulancebroeder verdenkt haar van gebroken ribben en een klaplong. Een diagnose die meestal goed behandelbaar, maar ook in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn.

Ik onderzoek haar, en laat röntgenfoto’s maken. „Waarom bent u eigenlijk niet direct naar de dokter gegaan?”, vraag ik haar. Het antwoord verontrust me.

„Ik weet dat jullie het druk hebben, dat de zorg misschien overbelast raakt”, vertelt ze met een grimas van pijn op haar gezicht. „Ik wilde jullie niet verder belasten, er zijn momenteel immers ziekere mensen.”

Na het einde van mijn nachtdienst rijd ik met de trein terug naar huis. Normaal val ik al in de trein in slaap na een dienst, maar nu kan ik de slaap niet vatten. Hoeveel mensen met een acute zorgvraag zullen momenteel het ziekenhuis mijden? Hoeveel mensen durven niet te komen, of voelen zich te veel? En hoe kunnen we mensen bewust maken dat zij welkom zijn, bij ons, bij hun huisarts, wanneer zij ons nodig hebben?

Alle patiënten met een acute zorgvraag
blijven welkom op onze spoedeisende hulpen en bij de huisartsen. Ziekenhuizen zijn nu opgesplitst in twee stromen. Een coronastroom en een niet-coronastroom. In de laatste stroom blijven we zorg bieden voor mensen met een acute zorgvraag. Ontzie ons hier in niet.

*Disclaimer: In verband met privacy en herleidbaarheid zijn een aantal essentiële patiëntenkarakteristieken gewijzigd of verwijderd, dan wel fictionele elementen toegevoegd.

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.

Nieuws

menu