Arts op de spoedeisende hulp: Geen intensive care

Heleen Lameijer.

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper dr. Heleen Lameijer zal, wanneer haar werk het toelaat, in deze column schrijven over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over de moeilijke gesprekken die ze moet voeren. Want hoe vertel je het iemand dat een opname op de intensive care geen goed idee is?

„Ik denk dat het het beste voor u is dat we afspreken dat u niet meer naar de intensive care (IC) gaat”, ik laat een korte stilte vallen. Gesprekken zoals deze behoren tot de minder leuke kanten van mijn vak, maar moeten wel gevoerd worden.

Hij knikt. „Met uw voorgeschiedenis en hoe uw conditie is, wordt u van een IC-opname alleen maar slechter. U zult dan waarschijnlijk nooit weer zo goed worden als u de afgelopen tijd was.” Hij lijkt me te begrijpen en knikt opnieuw. „Ja, ik ben ook al 87 natuurlijk”, antwoordt hij. Hij geeft aan dat hij verder leven met nog meer beperkingen ook niet ziet zitten, mocht hij zo’n intensieve opname al overleven.

Ik bespreek met hem dat hetzelfde voor reanimeren geldt. Mocht hij een reanimatie al overleven, zal hij nooit meer de kwaliteit van leven kunnen behalen die hij nu heeft. Dat weten we, vanuit wetenschappelijke studies en vanuit ervaring.

„Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niks meer gaan doen”, vervolg ik. We gaan zijn longontsteking, die door het coronavirus veroorzaakt lijkt te worden, optimaal behandelen. Hij wordt opgenomen en krijgt zuurstof. Ook starten we antibiotica via het infuus, voor het geval dat het toch een bacterie is die de klachten veroorzaakt. Maar een opname op de IC? Dat is voor hem een brug te ver.

Niet omdat er corona heerst, en we onze IC-bedden zo hard nodig hebben. Niet omdat de IC’s het zwaar hebben en bijna vol liggen. En niet omdat zijn leven minder waard zou zijn. En zeker niet omdat ik voor God wil spelen of ook maar het idee heb dat ik dat kan of mag. Maar omdat wij goed willen doen, en niet willen schaden. En de kwaliteit van het leven voor mensen vaak zo veel belangrijker is dan alleen het leven an sich.

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram-account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.