Apartheid

Sinds de oprichting in 1989 rapporteert de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem over de situatie in de Palestijnse gebieden. In rapporten en met videoberichten stelt de organisatie stelselmatig de onderdrukking van de Palestijnse bevolking aan de kaak. B’Tselem wil met haar werkzaamheden voorkomen dat Israëliërs kunnen beweren dat ze niet weten wat zich in de Palestijnse gebieden afspeelt.

 B’Tselem-voorzitter Hagai El-Ad 

B’Tselem-voorzitter Hagai El-Ad  FOTO AFP/JACK GUEZ

Tot voor kort richtte de beweging zich uitsluitend op misstanden in de Palestijnse gebieden. Net als veel andere organisaties die zich kritisch opstellen ten aanzien van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, die in 1967 door Israël op Jordanië werd veroverd, maakte B’Tselem onderscheid tussen de democratische staat Israël (binnen de grenzen van 1967) en de Palestijnse gebieden, die door Israël bezet gehouden worden.

Dat onderscheid heeft B’Tselem nu laten vallen. De organisatie vindt het niet langer mogelijk om Israël te beschouwen als een democratie die (tijdelijk) gebied bezet houdt. Tal van recente ontwikkelingen leiden onontkoombaar tot de conclusie dat Israël en de bezette gebieden in de praktijk één geheel vormen, waarbinnen Joodse Israëli’s er stelselmatig op uit zijn om de Palestijnen op alle gebieden achter te stellen.

In een verwijzing naar het blanke minderheidsregime in Zuid-Afrika spreekt B’Tselem-voorzitter Hagai El-Ad van een ‘apartheidsstaat’. Die is er volgens de beweging stelselmatig op uit om de Joodse aanwezigheid in het gebied tussen de Middellandse Zee en de rivier de Jordaan te versterken en zo de Joodse aanwezigheid steeds dieper te verankeren.

In een verklaring op internet laat de beweging weten dat ze een historisch zo zwaarbeladen woord als ‘apartheid’ niet zomaar gebruikt. In de eigen gelederen is er lang over gediscussieerd of dit niet een stap te ver gaat, maar de huidige praktijk liet uiteindelijk geen ruimte voor een andere conclusie.

Apartheid is erop gericht om de blijvende overheersing van de ene groep over de andere te bestendigen, en dat is wat er in de ogen van B’Tselem op dit moment aan de hand is. De Palestijnse bewoners van de bezette gebieden én van Israël worden stelselmatig beroofd van veel van hun rechten en van hun land. Ze kunnen amper vrij reizen en hebben weinig mogelijkheden om hun stem te laten horen in de politiek, zo betoogt B’Tselem.

De spiegel die de beweging de Israëlische politiek en samenleving met deze spijkerharde conclusie wil voorhouden, wordt door veel Israëli’s niet op prijs gesteld. Om te voorkomen dat de opvattingen van B’Tselem verder verspreid worden, heeft onderwijsminister Yoav Galant bepaald dat leden van de beweging geen gastlessen meer mogen geven op Israëlische scholen, zoals tot nu toe gebruikelijk was.

B’Tselem laat zich door deze maatregel niet uit het veld slaan. ,,We zijn vastberaden om vast te houden aan de missie om de realiteit te documenteren, te analyseren en te delen met het Israëlische publiek en de rest van de wereld’’, zegt woordvoerder Amir Gilutz. Hopelijk laten velen, in en buiten Israël, zich wakker schudden door de beladen term ‘apartheid’.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar