Alle nieuws is lokaal

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

De wereld is een dorp. We laten ons net zo makkelijk meeslepen door tellen van stemmen in Georgia als door een nieuw hulpje van de Sint in Bolsward.

Natuurlijk stond de livestream van FOX News ook hier de hele dag aan. Net als die van CNN, met constante verversingen van de websites van de New York Times en de Wall Street Journal op de laptop. De kaart van de Verenigde Staten, verdeeld in blauw en rood, zal in veel huishoudens aanleiding geweest zijn voor veel gepuzzel en gereken met kiesmannen.

De grote Amerikaanse nieuwszenders zijn een stuk voorzichtiger geworden in het uitroepen van winnaars in de verschillende staten. Tegelijkertijd nemen ze wel actiever stelling dan vroeger. Een toespraak van Donald Trump (toch de zittende president, wat je ook van hem vindt) werd weggeschakeld door ABC, CBS en NBC nadat hij zonder duidelijk bewijs claimde dat er was gefraudeerd. Ongekend.

Waar ook nog lang over nagepraat zal worden is de rol van de opiniepeilers. Ondanks de harde lessen van 2016 (waarin de peilingen onterecht een simpele overwinning van Hillary Clinton voorspelden) werd de steun voor de Republikeinse kandidaat ook nu weer fors onderschat. Los van wat kiezers vinden van de persoon Trump was er brede steun voor het beleid waar hij voor stond - conservatief, isolationistisch en met een hoger belang voor de economie dan voor de pandemie. Kiesdistrict per kiesdistrict - hoe klein ook - is de afgelopen weken campagne gevoerd en hebben kiezers hun oordeel gegeven. De Amerikaanse democratie is springlevend.

Het is onze taak om het nieuws zo dicht mogelijk bij u als lezer te brengen

‘All politics is local’ is een gevleugelde uitspraak die vooral bekend is geworden door voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Tip O’Neill. Wat je direct raakt is uiteindelijk het belangrijkste. Net zoals alle politiek lokaal is, zo is ook alle nieuws in beginsel lokaal of regionaal, is mijn overtuiging.

Het is onze taak om het nieuws zo dicht mogelijk bij u als lezer te brengen. Dat doen we natuurlijk via de papieren krant maar ook online. Regionale edities van de krant zijn er niet meer. Via onze nieuws-app en onze website hebben we wel veel mogelijkheden om al het nieuws dat speelt in uw omgeving te bundelen en te rangschikken. Ga op deze website naar Mijn nieuws en kies uw woonplaats .

Als u, net als ik, woont in Súdwest-Fryslân dan ziet u in dat overzicht bijvoorbeeld het mooie In Memoriam over docent Marc Brinkhuis, de noodzaak van nieuwbouw van de Klameare in Workum en het nieuwe hulpje van Sinterklaas in Bolsward. Weten wat er speelt in úw omgeving, daar gaat het uiteindelijk om. Voor een dynamische democratie.

hoofdredactie@lc.nl