Adventskalender

De maand december lijkt een alternatieve adventskalender te krijgen, waarin Nederland elke dag vol spanning een nieuw coronavakje mag openmaken, hopend dat er goed nieuws onder zit. Het uiteindelijke geschenk: een kerst met versoepelingen en meer vrijheid. Het vakje 8 december is extra groot en belangrijk. Dat is de dag waarop het kabinet een besluit neemt over welke coronamaatregelen er zullen gelden tijdens de feestdagen.

FOTO

FOTO ANP

Gisteren wilde premier Mark Rutte niet vooruitlopen op het kerstregime. Maar op basis van de huidige cijfers zijn versoepelingen niet te verwachten. Hij sloot hiermee aan bij de sombere inschattingen van RIVM-baas Jaap van Dissel in actualiteitenprogramma Nieuwsuur : „Als je met elkaar kerst gaat vieren, kan dat een katalysator zijn voor verdere verspreiding. En dan komt ook nog oud en nieuw bijna een week later. Dan verwacht je dat iedereen die met kerst besmet is geraakt, dat tijdens oud en nieuw verder verspreidt. Dan kijk je in januari tegen potentieel veel nieuwe gevallen aan.”

Enkele maanden geleden waren wintersportgebieden de plekken waar het virus zich op die manier razendsnel verspreidde. Tussen de shotjes en de schnitzels hing het virus in de gezellige warme bars en restaurants waar wintersporters nagenoten van een heerlijke zonnige sportdag. In Oostenrijk houden ze daarom vooral het vakje 6 december scherp in de gaten. Dat is de dag waarop daar de huidige lockdown afloopt. Waar buurlanden Frankrijk en Italië al hebben gezegd dat er met kerst niet geskied kan worden, houdt Oostenrijk vooralsnog vast aan opening van de pistes.

De redenering van premier Sebastian Kurz is simpel, in de wetenschap dat het virus buiten nauwelijks overdraagbaar is: „Als iemand in zijn eentje gaat wandelen, is dat net zo gevaarlijk als wanneer iemand in zijn eentje een skitocht maakt.” Om het zo veilig mogelijk te maken, hebben ondernemers en overheden allerlei maatregelen doorgevoerd waardoor mensen afstand kunnen houden en er genoeg ventilatie is. De belangrijkste aanpassing: après-ski is niet toegestaan.

Het is niet verwonderlijk dat Oostenrijk nog geen beslissing wil nemen over het dichtgooien van de skigebieden tijdens de kerstperiode. Het kost het land honderden miljoenen als toeristen wegblijven. De komende weken zal blijken hoe solidair de Europese landen zijn als het gaat om harde euro’s. Duitsland neigt naar sluiting tot begin januari, in Zwitserland staan ze klaar om wintersporters te ontvangen. Ook Nederlandse, uiteraard.

In het belang van de volksgezondheid is het verstandig om niet massaal af te reizen naar Oostenrijk of Zwitserland als er straks toch een open skigebied onder een adventsvakje zit. In beide landen ligt het aantal besmettingen hoger dan hier. Voor beide landen geldt nog steeds code oranje. Toeristische reizen worden afgeraden. Het vereist discipline maar het geld voor die lastminuteboeking kan de Nederlandse economie ook goed gebruiken.

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar