‘Cashcow’ padel drijft prestatietennis in het nauw | opinie

'Padel is commercieel veel interessanter dan tennis.' FOTO SHUTTERSTOCK

De wildgroei aan padelbanen gaat ten koste van reguliere indoor-tennisbanen. We moeten ervoor waken dat beide sporten ten prooi vallen aan investeringsclubjes.

The Padellers, het padelbanenbedrijf van onder meer influencer van het jaar Bas Smit, tovert met een zak private-equitygeld van Quote 500 -lid Ben Mandemakers een Groningse tennishal om tot padel- cashcow . En dat betekent dat er binnenkort nog meer binnentennisbanen verdwijnen, terwijl er in Nederland al een nijpend tekort is. Waarom? Padel is commercieel veel interessanter dan tennis.

Tennisbaan eruit, padelbaan erin

‘Er passen twee padelbanen op één tennisbaan, oftewel een verdubbeling van de inkomsten’. Hiermee adverteert Padel Service op de eigen website. Het is een treffende weerspiegeling van de commerciële insteek van de padelopmars in Nederland. Deze eenvoudige rekensom heeft als enige uitkomst: tennisbanen eruit en padelbanen erin.

En laten de jongens en meiden in de private-equity nou nét erg goed zijn in geld verdienen met rekensommetjes maken. Het ombouwen van één tennisbaan tot twee padelbanen vraagt een investering van ongeveer 120.000 euro. Daartegenover staat dat de inkomsten per uur stijgen van 30 naar 60 euro. Ofwel: als je de banen 2000 uur hebt verhuurd is de investering terugverdiend. Om het sommetje even af te maken, The Padellers zijn ongeveer 13 uur per dag geopend. Dat betekent dat de investering in de baan bij een bezettingsgraad van 40 procent in één jaar is terugverdiend. Correct: dat is een prima return on investment !

Wimbledon winnen

Als er makkelijk geld is te verdienen is de immer enthousiaste Bas Smit er als de kippen bij. Media for equity is zijn strategie, waarbij hij met zijn Extra White Colgate-glimlach op de sociale media als uithangbord fungeert voor elk product dat betaalt.

Dat er geld wordt verdiend met padel is uiteraard prima. Maar persoonlijk zie ik liever een Nederlands tennistalent Wimbledon winnen, dan dat een paar snelle zakenjongens een nieuwe Porsche kunnen rijden. Want de transformatie van de schaarse tennisbanen naar padelbanen betekent dat tennistalenten steeds minder kunnen trainen in de winter, of dat dit slechts weggelegd is voor een handjevol gefortuneerden.

Samenwerking overheid en tennisbond

Dat padel als sport zo populair is kan enkel worden toegejuicht, zeker in een land waarvan meer dan de helft van de inwoners kampt met overgewicht. Het valt niet te ontkennen dat deze groei mede te danken is aan de inzet van deze commerciële partijen. Omdat zij de middelen hebben om in een sneltreinvaart overal en nergens padelbanen uit de grond te stampen.

In het padelsprookje hebben de commerciële belangen de bovenhand, wat in combinatie met de verdrukking van tennis, in mijn ogen zorgwekkend is. Want de houdbaarheid van de padelgekte is namelijk ongewis, zo is squash ook niet meer zo populair als voorheen. Straks is de padelhype over, maar zitten we wel met een land zonder één overdekte tennisbaan.

Het is in het algemeen belang van Nederland als topsportland dat de overheid en de KNLTB gaan samenwerken, om ervoor te waken dat beide sporten niet ten prooi vallen aan de spreadssheets van investeringsclubjes.

Oscar Hornstra is balsportliefhebber, journalist en jurist

Nieuws

menu