Werken naast je studie is een noodzaak voor veel internationale studenten. Recruit a Student biedt uitkomst ‘Internationals hebben geen ome DUO’

Team Recruit a Student bij hun kantoor op het Vliet in Leeuwarden.

Studenten komen bij Recruit a Student snel aan de bak. Want dat studeren is flink duur en moet natuurlijk betaald worden. Het uitzendbureau Recruit a Student is precies op zoek naar die groep studenten om hun plekken op te vullen, want de aanvragen blijven groeien.

Iedereen die graag wil werken is welkom bij Recruit a Student, Sinds het bedrijf in 2018 in Leeuwarden is begonnen werken er Nederlandse studenten en veel internationale studenten. ,,Dat is eigenlijk heel organisch gegaan,” zegt eigenaar Jantina Bleijinga, die verantwoordelijk is voor de regio’s Friesland, Groningen, Noord-Holland, Arnhem, Nijmegen en Amersfoort.

,,Over het algemeen zijn het flexibele low level-banen. Perfect voor naast je studie. Het bleek dat internationale studenten hier veel meer interesse in hebben dan Nederlandse studenten ” De voornaamste reden hiervoor is dat Nederlandse studenten makkelijker geld kunnen lenen bij DUO. ,,Voor internationals is dat anders. Die hebben geen of weinig studiefinanciering en moeten echt wel een baan naast hun studie hebben.”

Internationale studenten

Al snel merkten ze dat internationals afkwamen op de aangeboden banen. ,,Veel bedrijven namen toen geen internationals aan omdat ze Engels spraken, nu is dat wel anders. Dan ben je goed bezig als je meerdere talen kunt spreken.” Dus ook de groep Europeanen die hier studeert, komt steeds makkelijker aan het werk. Logisch ook, met al dat personeelstekort in Nederland. ,,Wij merken dat ook. Bedrijven kunnen zelf geen personeel meer werven, dus schakelen ze ons in.” Maar ook bij Recruit a Student verandert de aanwas aan personeel. ,,Inmiddels hebben we steeds meer non-Europese studenten in dienst. Die groep wordt nu steeds groter en dus proberen we ze ook te helpen met allerlei regelingen hier in Nederland.”

Belasting seminars

Werken naast je studie in een ander land heeft namelijk gevolgen. Hoeveel werk je, hoeveel verdien je, krijg je nog toeslag of krijg je ook studiefinanciering? Allemaal zaken die geregistreerd moeten worden. ,,We geven daarom ook belastingseminars,” zegt Jantina. ,,Als non-Europeaan mag je hier zestien uur per week werken en beslist niet meer! Je moet heel wat papierwerk aanleveren om alles goed geregeld te krijgen. Zo mag je alleen hier werken als je een Nederlandse zorgverzekering hebt, de verzekering van je thuisland telt dan niet. We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen want alles alleen regelen is zo’n gedoe, terwijl studenten heel graag willen werken.”

Netwerk

Naast een beetje geld op de rekening en nieuwe sociale contacten hebben is het werk ook hartstikke gezellig. ,,We maken bijvoorbeeld schoon op vakantieparken op de Waddeneilanden. Dan vertrekken we hier met de bus vanuit Leeuwarden richting de boot. Daar zit je dan met z’n allen op en na een paar uren werken gaan we gezamenlijk terug naar Leeuwarden. Dat is voor de internationals hartstikke leuk want je leert heel snel nieuwe mensen kennen.” Om de gezelligheid er nog meer in te houden, doen ze elke maand een borrel met al het personeel. ,,Dan zitten we met een grote groep bij Paddy ‘o Ryan. Dat is voor de studenten helemaal top. Even zonder dat je aan het werk bent met elkaar kletsen.”

Alleen studentenwerk?

Recruit a student heeft voor de komende maanden genoeg studentenwerk klaarliggen. ,,We doen productiewerk, schoonmaakwerk, hospitality, studiegerelateerde banen, maar we staan ook op festivals door heel Nederland. De vraag naar personeel stijgt alleen maar dus er is genoeg te doen.” Recruit a Student is echter niet alleen voor studenten. ,,Iedereen mag zich hier aanmelden, maar de grootste groep is wel student,” zegt Jantina.

Nieuws

menu