Vintage is hot en daarom staat The Closet Sale 058 zondag in de Stadskas: 'Er is voor ieder wat wils'

De vorige Closet Sale 058 in 2019. Foto: Daphne Roos

Met elk vintage kledingstuk de wereld een beetje helpen. De visie van Josan van der Wal en haar Closet Sale 058 is duidelijk. Zondag 2 oktober wordt haar vierde kledingevenement gehouden in de Stadskas in Leeuwarden.

De Closet Sale begon, zoals veel bedrijfjes, gewoon thuis. Josan houdt enorm van kleding, maar wil de wereld van de fast fashion tegengaan. ,,Ik wilde eigenlijk gewoon mijn kast uitruimen, dus ik dacht ik organiseer een closet sale in mijn woonkamer met vriendinnen en kennissen,” blikt Josan terug. Een goed idee, maar al snel verspreidde het nieuws zich via via en werd er een Facebookevenement aangemaakt. ,,Het was een privé-evenement, maar er kwamen zo veel mensen op af! Toen dacht ik, dan heeft een closet sale dus echt wel potentie.”

Kleding voor iedereen

Inmiddels zijn we acht jaar, vele woonkamersales en drie officiële events verder. The Closet Sale 058 is nu een goedlopend concept. Zondag 2 oktober vult deze kledingsale de Stadskas met tien kraampjes en ongeveer 18 verkopers. ,,We hebben heel veel verschillende kledingstijlen aankomende zondag. Er is naast het aanbod voor vrouwen bijvoorbeeld ook veel mannen- en genderneutrale kleding te koop, dat vind ik een enorme vooruitgang.”

De kraampjes worden door vintage winkels bemand, maar ook door mensen die simpelweg hun kastinhoud willen uitdunnen. Toch kan niet iedereen zomaar meedoen. ,,Ik zorg ervoor dat de kleding een bepaalde standaard heeft en dat het in goede staat is. Het is geen rommelmarkt of kringloopwinkel. Het zijn echt mooie kledingstukken die op deze manier een tweede, derde of zelfs vierde leven krijgen.”

Een steentje bijdragen

Wat Josan opvalt is dat de vraag naar vintage of tweedehands kleding toeneemt. Het taboe van tweedehandskleding kopen is er langzaam maar zeker vanaf. ,,Een aantal jaar geleden was het nog helemaal niet cool. Nu lopen heel veel mensen in tweedehandskleding.” Daar is ze blij mee, want op deze manier kun je via het kopen van kleding een steentje bijdragen aan de wereld.

,,Je kan naar de grote , fast fashion ketens gaan, wat niet goed is voor de wereld, of je koopt vintage, wat een stuk duurzamer is. Het leuke eraan is ook dat mensen er echt blij van worden. Ik zie bij elke Closet Sale mensen blij worden. De koper is blij want diegene heeft een mooi nieuw item, de verkoper is blij want die verkoopt wat en ik ben blij want mijn evenement slaagt.” Een win-win-win situatie vindt Josan. Toch houdt ze het niet bij één event. ,,Het concept groeit en hierna wil ik nog meer sales gaan organiseren. Ook nog in Leeuwarden, maar ook in de rest van het Noorden.”

Explore The North

Zondag 2 oktober is The Closet Sale 058 van 12:00 uur tot 17:00 uur, maar daarna is het programma in de Kas nog niet voorbij. Explore The North heeft de kas van 1 oktober tot 16 oktober zo veel mogelijk gevuld. Na het shoppen kun je dus blijven hangen voor een hapje en een drankje en muziek van FFataal.

Nieuws

menu