Oesters, muziek en kunst: alles komt samen bij De Oesterclub in Leeuwarden. 'Het is een eerbetoon aan de wilde waddenoester'

De Oesterclub bij Café de Rus in Leeuwarden. Foto: Danique Hoekstra

Waarom komen de oesters die je in Leeuwarden eet, helemaal niet hier vandaan? De oesters die je kunt krijgen, worden vaak uit Zeeland, of zelfs Frankrijk geïmporteerd. Dan kan anders vonden initiatiefnemers die later De Oesterclub oprichtten. Vrijdagmiddag hielden ze de tweede editie met lokaal gevangen oesters.

Bij Café De Rus in Leeuwarden is op vrijdagmiddag de boel omgetoverd tot feestlocatie. Vlaggetjes hangen buiten, de zon gaat langzaam en er klinken vrolijke housebeats aan de Stationsweg. Bijna net zo magisch als toen het idee voor De Oesterclub ontstond, vertelt initiatiefnemer Wytse Dijkstra. ,,We kwamen op het idee toen we zelf een keer op het wad waren.”

Magische avond

,,We waren met een paar vrienden een zeilreis aan het maken op de Waddenzee. Het begon allemaal op zo’n idyllische avond dat we muziek aan het maken waren met zonsondergang. Ik had net een oestermes cadeau gekregen, dus gingen we oesters rapen. Samen oester eten in the middle of nowhere , dat was best wel magisch en dat maakte dat product ook ineens heel bijzonder.” Later ging dezelfde groep in de stad samen oesters eten, maar daar kwamen ze erachter dat je op bijna geen enkele plek in Leeuwarden oesters van het wad kan eten. Deze oesters kwamen uit Zeeland of zelfs Frankrijk.

Een eerbetoon

Daar moest wat aan veranderen. Er zijn namelijk genoeg Japanse oesters te vinden in de Waddenzee. De vriendengroep is vervolgens mensen gaan verzamelen. Muzikanten, kunstenaars en vrienden om samen een feestje te geven. ,,Wat we dus nu doen is een soort tour langs allemaal horecagelegenheden, aan of dichtbij het wad en zo kunnen we een eerbetoon geven.”

Het feest op vrijdag is de tweede editie van De Oesterclub. De eerste keer kwam de club langs bij Café De Bak en de volgende wordt waarschijnlijk bij het Brouwdok in Harlingen. ,,We willen ook nog naar Terschelling, dus dan steken we echt de Waddenzee over. Vanuit daar willen we het liefst een netwerk opbouwen, zodat we kunnen aangeven dat wij het belangrijk vinden om de producten lokaal te houden.”

De oesterproeverij loopt al vlot door en omdat het vrijdagmiddag is, komen steeds meer mensen aanschuiven om met een drankje en een oester het weekend in te luiden. ,,Het oesterseizoen loopt van september tot april, dus we hopen in november weer de volgende editie te organiseren.”

Meer weten over de oester van het wad? Luister naar het audiofragment.

Nieuws

menu