Mei is verkiezingsmaand, miss- en misterverkiezingsmaand. Sil Jorna en Maria Scheffer zijn de finalisten uit Friesland

Sil Jorna (links) en Maria Scheffer (rechts) zijn de finalisten uit Friesland. EIGEN FOTO

Maria Scheffer uit Wolvega probeert dit weekend te winnen bij Miss Diversity, een missverkiezing waarbij het gaat om diversiteit. Ook bij de mannen wordt gestreden om de titel Mister of the Netherlands. Nog voor de finale begint, zijn er al drie kandidaten afgevallen. Des te meer kans maakt Sil Jorna uit Leeuwarden tijdens de finale op 22 mei.

De laatste twee maanden bestonden voor Jorna voornamelijk uit photoshoots, catwalktrainingen, afreizen naar de randstad, heel veel sporten en het memoriseren van de show. Een intensief programma dus, maar dat is ook logisch als je kijkt naar de prijs die op het spel staat. De winnaar van Mister of the Netherlands krijgt niet alleen roem in het binnenland, maar mag Nederland ook vertegenwoordigen in de Mister of the World-verkiezing. ,,Dan worden de mogelijkheden ineens enorm vergoot. Dat zou geweldig zijn natuurlijk.”

Maar zeker van de winst is Sil niet. Er zijn nog zeventien andere finalisten over. De finale is 22 mei, maar de afgelopen twee maanden spelen ook een grote rol. ,,Het is niet alleen de jury die je beoordeelt, maar ook de fotografen en coaches waarmee je werkt en dan is er natuurlijk ook nog het stemmen.” Het publiek mag tot de finale stemmen op hun favoriete mister. In de laatste maand stond Sil op plek zes en dat is gunstig. ,,Die stemmen tellen ook mee in de finale.”

Miss Diversity

Maar ook Maria Scheffer uit Wolvega staat te popelen om de kroon op haar hoofd te zetten. Voor een bijzondere missverkiezing, namelijk Miss Diversity. ,,Ik ben zelf altijd al heel divers geweest en ik sta achter het idee om de kijk op diversiteit te verbreden.” Maar een echte meisjesdroom was meedoen aan een missverkiezing niet. Sterker nog, ze had er nooit echt over nagedacht. ,,Ik dacht dat is niks voor mij. Ik pas niet in de standaard norm.”

Omdat deze verkiezing zo anders is, wilde ze het wel proberen. Je mag meedoen met alle maten, alle lengtes, alle huidskleuren en elke geaardheid. ,,Ik ben vroeger ook wel gepest, omdat ik altijd thuis les heb gekregen. Ik was eigenlijk altijd een buitenbeentje, maar hier voel ik me ontzettend thuis.”

Toch lijkt de finale verdacht veel op een gewone missverkiezing. Er is een openingsdans, een galajurkenronde en een bikinironde. Daarnaast zijn de dames ook bezig om geld in te zamelen voor het goede doel. ,,Dat doe ik bijvoorbeeld door kleding te verkopen en mensen te stimuleren om te doneren of zelfgemaakte gedichten te verkopen.”

Sporten, sporten, sporten

Ondertussen is Sil met wat anders bezig. Hij heeft zich de afgelopen maanden suf gesport. ,,Je wilt er zo goed mogelijk uitzien en fysiek en mentaal gewoon in je beste vorm zijn.” Daar moest hij best wat voor doen en laten. Veel sporten, gezond eten, niet meer drinken tijdens het uitgaan of het uitgaan zelfs helemaal overslaan. En dat is als kroegmedewerker lastig. ,,Ik werk ook nog als persoonlijk begeleider en dat werk gaat gewoon voor. Naast het drukke programma voor de verkiezing kon ik dat er gewoon niet meer bij hebben.”

Mocht Sil winnen, dan zie je hem dus de komende tijd ook niet achter de bar in de Leeuwarder horeca. Dan wordt het rondtrekken in het land en trainen voor de Mister of the World-verkiezing. De prioriteit verschuift dan naar dat nieuwe doel. ,,Maar voor nu ben ik alleen maar bezig met de finale en geniet ik van het hele proces. Mocht ik niet winnen, dan heb ik in ieder geval veel meer ervaring opgedaan en ga ik op deze voet door.”

Ondanks alle voorbereidingen blijft zo’n finale spannend voor beide deelnemers. Gezonde spanning tenminste, echte zenuwen zijn er niet. ,,Het meedoen voor de ervaring is ook al heel wat waard”, zegt Maria. ,,Het is zo’n bijzondere ervaring die je deelt met alle kandidaten. Zoiets maak je niet gauw weer mee denk ik.”

Nieuws

menu