Van energieke barman naar een rolstoelgebonden leven. Jeremy Latty (32) heeft MS en de horeca in Leeuwarden komt voor hem in actie | video

Jeremy Latty (32) heeft MS en de horeca in Leeuwarden komt daarvoor in actie

Horecazaken in Leeuwarden komen woensdag en donderdag in actie voor de 32-jarige Jeremy Latty. Bij de Leeuwarder werd vorig jaar april de chronische aandoening MS vastgesteld. ,,Er doen zoveel zaken mee. Het is heel gek dat dit allemaal voor mij is.”

Als er één persoon in veel kroegjes of horecazaken in Leeuwarden heeft gewerkt, dan is het Jeremy Latty (32) wel. Hij noemt er zo een stuk of zes, zeven als het gevraagd wordt. Horeca was, naast het onderwijs, echt zijn ding. Jarenlang liep hij de benen onder zijn lijf vandaan en was niks te gek achter de bar. Een energiebom die nooit ophield. Tot het niet meer ging.

Ineens liep het leven even helemaal anders en werd de diagnose MS vastgesteld. Vanaf dat moment veranderde alles. Een rollator en een rolstoel in plaats van een diploma en een onbezorgde toekomst. ,,Het begon eigenlijk met wat tintelingen in m’n vingers en ook in mijn voeten. Ik kreeg ook meer moeite met lopen. Alsof je voet de hele tijd slaapt.” Naast bloedprikken werd er verder weinig gedaan bij de huisarts, maar het voelde voor Jeremy toch niet goed. ,,Je denkt bijna, ik ben toch niet gek? Ik voel dit toch echt? Er klopt gewoon iets niet in je lichaam.”

En gelijk had ‘ie. Na doordrammen bij de huisarts werd hij doorgestuurd naar het ziekenhuis. Een paar tests waren voor de artsen genoeg reden om hem direct op te nemen. ,,Mijn eerste gedachte was: ik moet eerst aan mijn vriendin vragen of dat oké is. Terwijl dat een hele gekke eerste gedachte is. Tuurlijk is dat oké, het gaat om je gezondheid.” Een dag later werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Er was maar één MRI-scan voor nodig om ze direct de familiekamer in te sturen en daar kregen ze de uitslag: Multiple Sclerose.

,,Het voelt heel onwerkelijk. Je weet er bijna niks van en het staat gewoon heel ver van je af. Je hebt geen idee wat er over je heen komt. Die boodschap, die diagnose, die kan eigenlijk niet binnenkomen. Je hebt geen idee wat voor impact het gaat hebben op je leven en dat is ook weer het ding met MS: je weet gewoon niks. Wat gaat het doen? Hoe snel? En wat voor effect heeft het op je? Het enige dat zeker is, is dat alles onzeker is.”

Stamceltransplantatie in Mexico

Jeremy leeft nu dik een jaar met MS, maar die ziekte remmen is niet genoeg voor de 32-jarige. De ziekte kan misschien ook gestopt worden, met een stamceltransplantatie. Een experimentele behandeling, waar geen garantie voor is, maar die andere lotgenoten wel helpt. ,,Sommige mensen komen er beter uit dan ze erin gingen, daar hoop je natuurlijk op.” Maar de Nederlandse zorgverzekering vergoedt dat soort behandelingen niet. Dus moet er een bedrag van 60.000 euro verzameld worden.

Daarom staat in Leeuwarden de horeca op nu Jeremy het moeilijk heeft. Verschillende acties zijn woensdag 25 mei verspreid over het uitgaansgebied in de binnenstad. Aan het Ruiterskwartier, de Doelesteeg en het Zaailand. ,,Er doen zo veel zaken mee. Het is heel gek dat dit allemaal voor mij is en dat de aandacht nu op mij ligt, maar het is echt fantastisch om te zien.”

Jeremy Beats MS Day

Want niet iedereen krijgt alle horecazaken zomaar opgetrommeld om allerlei acties te doen, maar het is de ‘Jeremy beats MS stichting’ wel gelukt. Van ‘extra drankjes’ voor Jeremy tot concertkaarten verloten en rondgaan met de pet. Je kan het zo gek niet verzinnen of het wordt woensdagavond in verschillende zaken uitgevoerd. Allemaal met één doel: 60.000 euro en een vliegticket richting Mexico voor Jeremy. Daar zit de kracht van deze actie. Jeremy heeft zich jarenlang ingezet en hard gewerkt voor de horeca en nu geeft de horeca hem dat terug.

Vriend en horecaondermer Ferdinand Klugt van Bebidas wist gelijk dat hij iets ging doen. ,,Ik ken Jeremy al jaren en nu hij dit meemaakt, wil ik gewoon helpen. Als ik iets kan doen, dan doe ik dat. Als het andersom was geweest, had hij dit ook voor mij gedaan.” Ook in zijn shotjesbar Bebidas zijn er woensdag acties. ,,Er zijn flyers met een qr-code, we vragen een vrijwillige bijdrage voor de entree en er is een doneerknop. Als je dan een extra drankje voor Jeremy koopt of aan het rad draait voor hem, komt die donatie bij de stichting terecht.”

Taart gooien

Maar ook op Hemelvaartsdag staat Bebidas klaar met een actie. Overdag kan je een taart gooien in iemands gezicht en laat dat nou net het gezicht van de eigenaar zijn. Dus wil je Jeremy graag helpen of heb je nog een appeltje te schillen met Ferdinand? Dan kan je een stuk taart in zijn gezicht gooien tijdens de bloemetjesmarkt! Jeremy kijkt enorm uit naar de grote actie en voegt er nog aan toe: ,,Ik hoop echt dat het lukt, alles wat mensen doneren is geweldig. Als we over het bedrag heen gaan, dan geven we de rest aan iemand anders met MS die het nodig heeft.”

Nieuws

menu