Hoe beleefde Formule 1-journalist Linda Vermeeren uit Leeuwarden de Grand Prix van Zandvoort? En hoe goed kent ze Max Verstappen?

Miljoenen Nederlanders zagen zondag Max Verstappen ronde na ronde op kop rijden. Eén van die mensen heeft een speciale band met Max en zijn familie. In de zeventien jaar dat Linda Vermeeren (43) uit Leeuwarden als Formule 1-journalist werkte, heeft ze van alles gezien, maar heeft ze bovenal Max zien opgroeien tot de coureur die hij nu is.

GP in Austin met Giedo van der Garde, persdame Fabiana, Linda Vermeeren, Max Verstappen, manager Raymond Vermeulen en Olav Mol

GP in Austin met Giedo van der Garde, persdame Fabiana, Linda Vermeeren, Max Verstappen, manager Raymond Vermeulen en Olav Mol Peter van Egmond

,,Als Formule 1-journalist maak je heel veel mee. Er is maar een klein groepje dat overal op zit, meevliegt en alle races meemaakt. Als je zo nauw en voor zo’n lange tijd met mensen samenwerkt, ontwikkel je toch een bepaalde band”, zegt Linda Vermeeren. Ze volgde eerst Jos Verstappen en de andere Nederlandse F1-coureurs intensief. Toen Max vanuit het karten zijn overstap naar de Formule 3 maakte, was ze erbij. ,,De eerste race die hij won in de Formule 3, dat was heel bijzonder om bij te zijn. Je voelde toen al dat hij tot grootse dingen in staat zou zijn.”

Voor de televisie

Ook dit weekend was ze erbij. Niet op de tribune, maar gewoon thuis op de bank voor de tv. Op de eerste training en de tijden van Lewis Hamilton, waarin de Brit sneller was dan Max, reageert Vermeeren rustig. ,,Dat zegt nog helemaal niks. De kwalificatie, daar gaat het eerst om en dan uiteindelijk de race. Tuurlijk is het spannend, maar er kan zo veel gebeuren in zo’n race.” En dan wint Max op zondag, met klasse. ,,Hij flikt het dan ook gewoon en dat is heel knap. Iedereen hoopte het en verwachte het, maar hij doet het dan ook echt onder zo veel druk.”

Als persoon, maar zeker ook als coureur ontwikkelde hij zich. Vermeeren kent de hele familie Verstappen en merkte op dat Max goed koel kan blijven. Veel beter dan Jos dat destijds kon. ,,Als het misging, stormden we de perskamer uit om Jos nog te spreken voordat hij alweer in het vliegtuig naar huis zat. Max heeft dat heel goed onder controle. Hij pakt even zijn moment en kan dan weer rustig reageren. Dat is wel grappig om te zien.” Niet helemaal zo vader, zo zoon dus. Want bovenaan het wereldklassement staan in de Formule 1, is vader Jos ook nooit gelukt.

Momentum

Het was niet alleen spannend afgelopen zondag, het was een opbouw van een enorm momentum. Het weekend, het publiek, het Nederlandse circuit, de vorm van Max, het klassement, de spanning en uiteindelijk de winst en de ontlading ,,Het moet toch ook een keer Max zijn kant op vallen. Hij is nu echt in bloedvorm. Hij straalt het uit, dat het gaat lukken dit jaar.” Toch blijft Vermeeren realistisch. ,,Je kan zomaar de volgende race een ongeluk hebben of over een stukje carbon rijden en een lekke band krijgen. Alles kan gebeuren en dat is klote, maar ook het mooie van de sport.”

De laatste race is nog lang niet gereden. De weg naar de uiteindelijke overwinning en het allerhoogste podium van dit jaar, is nog lang. 12 december staan ze voor de laatste keer aan de start van de Formule 1 en pas dan kunnen we met zekerheid zeggen wie de beste coureur van de wereld is. Al heeft Nederland dit jaar wel een sterk voorgevoel over wie uiteindelijk die beker omhoog mag houden en voor de laatste keer een champagnedouche krijgt. Of zou er voor de winnaar RedBull in die flessen zitten?

Je kunt deze onderwerpen volgen
LC NOW