De introductieweek LEIP! voor studenten in Leeuwarden wordt dit jaar groter dan ooit 'Er staan hele gave dingen op de planning'

Studenten tijdens de LEIP! Week in 2019. Foto: Jacob van Esssen

Een nieuwe school, een nieuw studiejaar en een nieuwe stad. Maar voordat dat allemaal begint, eerste de introductieweek om de stad en je studiegenoten echt te leren kennen. Een belangrijk ritueel dat zich elk jaar weer herhaalt. Dit jaar is de introductieweek in Leeuwarden van 15 tot en met 18 augustus en de LEIP!-organisatie is er helemaal klaar voor.

De introductieweek is dus voor velen enorm belangrijk voor een goede start van het studiejaar, maar de afgelopen twee jaar was het een karige bedoening vanwege corona. Gelukkig kunnen we die herinneringen van tafel vegen. ,,Deze editie van de LEIP! Week pakken we echt groot uit. We pakken alle hogescholen en het beroepsonderwijs erbij om er een enorm succes van te maken,’’ zegt Derk Veldhuysen van de LEIP!-organisatie. ,,Het worden vier dagen vol met leuke activiteiten en we organiseren dat voor iedereen. In sommige steden mogen mbo’ers niet meedoen met een introweek, maar bij ons wel. We zien de mbo’ers als de volgende generatie potentiële hbo’ers, dus we willen niemand uitsluiten.”

Voor de LEIP! Week kan elke student een kaart kopen voor de hele week, of twee kaartjes voor beide feesten die er zijn. Zo’n weekticket kost €25 en is daarmee voordeliger dan kaartjes kopen voor de twee festivals en daar houden we van! Het weekticket geeft je toegang tot het festival, de studentwalk, de sportmiddag, de sing-along (ook wel bestempeld als de grootste karaokeavond van je leven) met coverband Vangrail, een picknick, een pubquiz en het afsluitende feest. ,,Ja we pakken echt groots uit dit jaar en het is gewoon superleuk om overal bij te zijn. Zo leer je de stad goed kennen en tegelijk ook je medestudenten.”

Iedereen is welkom

Dit jaar kwamen er verschillende berichten vanuit Utrecht dat mbo’ers bepaalde studentencafé’s niet binnen mochten vanwege hun opleidingsniveau. Bij LEIP! gaat dat anders. ,,Iedereen is welkom”, benadrukt Derk nog een keer. ,,Het zou voor ons geweldig zijn als straks dat hele plein vol staat, maar het gaat in eerste instantie om de studenten, we doen dit voor hen.”

Aan de organisatie ontbreekt niks. De traditionele Open Air Cinema, wandeling door Leeuwarden en LEIP! Festival zijn er allemaal weer. Dit jaar komen er grote namen optreden zoals Davina Michelle, Kraantje Pappie en Rolf Sanchez. Maar daar blijft het niet bij, laat Derk weten: ,,We hebben ook samengewerkt met de lokale horecaondernemers, studentenverenigingen en Recruit a Student. We doen een grote optocht waarin zij allemaal voorbijkomen. Zo kunnen nieuwe studenten alvast kennismaken en kijken waar ze eventueel bij willen aansluiten.”

Lokale horeca helden maken er een feest van

Donderdagavond is de afsluiter van de LEIP! Week en veel ondernemers doen mee om er een groot feest van te maken. Horecabaas Ferdinand Klugt van Bebida’s in Leeuwarden is ook blij met de samenwerking. Samen met Hessel Onstein van Shooters trekt hij de kar tijdens de Horeca Helden op donderdag 18 augustus. ,,We willen gewoon met z’n allen iets heel moois neerzetten.” Maar niet alleen lokale helden draaien deze dagen. Tussen de line-up staan dj’s als: La Fuente, Team Rush Hour, De Sfeermakers en Leeuwarder festivalact Kroegtijgers.

In de prijzen

Drie jaar geleden werd er ook al samengewerkt tussen Horeca Leeuwarden en LEIP!, maar dit jaar wordt er een stuk groter uitgepakt dan toen. Alle nieuwe studenten kunnen dus kaarten kopen voor de hele week, of voor de losse feesten. ,,Als je er maar op donderdag bij bent”, zegt Ferdinand lachend. ,,Dan kun je echt zien waar Leeuwarden voor staat. Na het feest hier op het plein, loop je zo de kroeg in en kun je het uitgaan hier leren kennen.”

Maar dat is nog niet alles. Horeca Leeuwarden (De Kantelaar, Bebida’s, Bascule, Sybs, De Ouwe Stoep, Fellini, New York Pizza, Shooters, De Nachtwacht en In de Brouwerij) heeft voor nog meer spektakel gezorgd. ,,Studeren is al duur genoeg dus we gaan van alles verloten. We geven rijlessen weg, je kunt vier avonden stappen voor twee personen winnen en we maken zelfs iemand blij met een heel jaar lang gratis studeren!” Die prijzen worden weggegeven tijdens de Horeca Helden op donderdag 18 augustus. Reden genoeg om je zomervakantie iets in te korten en een feestje te vieren in de stad.

Nieuws

menu