Zo vaak hoor je dat kleedje op de bank eigenlijk te wassen

Lekker op de bank onder een kleedje een goed boek lezen of een film kijken. Hoe vaak doe jij dat? En hoe vaak was jij dat kleedje? Grote kans dat je het minder vaak doet dan eigenlijk zou moeten.

Lig jij ook vaak met een dekentje op de bank?

Lig jij ook vaak met een dekentje op de bank? Foto: Getty Images

Lees meer over
Wonen

Als je elke avond onder het kleedje te vinden bent, is het verstandig om elke twee weken het kleed in de wasmachine te gooien. Dat zeggen wasserij-experts John Mahdessian en Kim Duk Won tegen Apartment Therapy.

Ligt het kleedje vooral ter decoratie op de bank, dan kom je ook wel weg met eens in de twee maanden wassen.

Maar let op: lig je regelmatg onder je dekentje terwijl je aan het eten en snacken bent? Of heb je een hond of kat die regelmatig komt knuffelen? Dan is het slim om het kleed toch echt elke twee weken uit te wassen. Zo voorkom je dat vlekken zich ophopen en houd je bacteriën op afstand.

Waslabel

Maar hoe was je het kleedje ’t beste? Meestal kan het kleed gewoon in de wasmachine, maar check toch even het waslabel voordat je het er zomaar in doet. Als het inderdaad in de was kan, dan kun je het beste wassen op lage temperatuur en niet te lang. Gebruik ook niet te vaak (en niet te veel) wasmiddel en/of wasverzachter.

Is het dekentje van materiaal dat snel stuk kan gaan? Doe het dan in een grote waszak, zodat het niet uitrekt bij het wassen. Het dekentje ouderwets met de hand wassen is de beste en veiligste optie. Zo gaat het kleedje het langst mee.

Waslijn

Kleedje in de droger: doen of niet? Je zou het kleedje in de droger kunnen drogen, maar wees wel voorzichtig. Het is belangrijk om wat vocht in het kleed te laten zitten tijdens het drogen, anders bestaat er de kans dat de vezels samentrekken en het kleedje krimpt.

De veiligste manier is om het kleedje te laten drogen aan een waslijn. Zo weet je zeker dat het de natuurlijk vorm behoudt.