Meer

Het is dierendag! Zo verwen jij je kat met een zelfgemaakt kattenluik

Het is dierendag vandaag! Heb je nog geen kattenluik voor je kat? Hieke Grootendorst legt uit hoe je een kattenluik maakt. Want als de baas van de kat van huis is, hoort het dier naar buiten te kunnen, vindt zij.

Kat in kattenluik FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Wonen

Vorig jaar was ik op yogavakantie in Polen. Naast mijn bungalow had een jongen zijn tent opgezet. Hij had zijn kat meegenomen. Het beestje liep vrij rond en zijn baasje was niet bang dat hij weg zou lopen. Bijzonder! Zie je dat met jouw kat niet zitten en laat je hem liever thuis, dan kun je de buren vragen of ze hem willen verzorgen. Een kattenluik is dan wel belangrijk, zo kan je kat altijd naar buiten. Daar heeft hij recht op, vind ik. Op die manier heeft de kat ook een beetje vakantie, in jouw eigen ‘cat and breakfast’.

In het midden

De gemiddelde hoogte voor een kattenluik is 15 centimeter vanaf de vloer. Maak het luik in het midden, dan behoudt je deur zijn stevigheid. In een huurhuis moet je toestemming vragen, anders kost het je een deur.

Uitzagen

De eerste stap is het vlak uitzagen waar het kattenluik in moet. Gebruik daarvoor de mal die erbij geleverd wordt. Aftekenen. Dan op de hoeken een gat boren waar je zaagje doorheen past. Vervolgens met een decoupeerzaag het vlak eruit zagen. Doe de deur dicht zodat je werk niet beweegt.

Voorboren

Deuren zijn vaak gemaakt van hardhout en als je daarin wilt schroeven, moet je eerst voorboren. Anders kom je er niet doorheen, breekt je schroef of splijt het hout. Gebruik daarvoor een houtboortje van 3 tot 4 millimeter. Kies een niet te groot exemplaar, anders heeft de schroef geen grip in het hout.

Span een net

Maak je het luik in een balkondeur? Span dan een net over je balkon. Kies voor een slap net, dan heeft je kat geen grip als hij omhoog wil klimmen. Maak het net vast met schroefogen. Als je geen plafond hebt waar je het net aan kunt spannen, kies je voor balustradeklemmen.

Buren

Je cat and breakfast is klaar voor gebruik. Nu nog iemand die het breakfast kan verzorgen. En de lunch, en het diner. Dus hup, nog even bij de buren op de koffie. Met een borrel, dan zeggen ze gemakkelijker ja! Of misschien moet je dat eerst doen… Fijne vakantie!

Nieuws

Meest gelezen